Интервю пред rozali.com: Защо да се обърнем към кариерен консултант?

Кариерното консултиране е световна практика, която има за цел да ориентира хората към подходяща за тях професия, след като прецени личните и професионалните им качества.

Посещенията при кариерен консултант включват поредица от тестове, разговори, упражнения, игрови ситуации, които водят до крайния резултат – група от професии, в които човек би успял максимално и най-важното – ще се чувства щастлив.

Кариерното консултиране, както и обучението на кариерни консултанти е широко разпространено в САЩ и Канада. Все повече се развива в Европа, а в България тепърва стъпва на пазара. Освен за хора, които държат на професионалната си реализация, кариерното консултиране е подходящо и за млади хора, на които им предстои да са абитуриенти и са на кръстопът каква професия да изберат.

Светлана Мутафчиева е кариерен консултант и собственик на първата в България фирма, специализирана в персонално кариерно консултиране – „Кареа”. „Човек е добре да помага в неща, през които е минал” – казва днес тя, горда и видимо щастлива от това, което прави. Преди да започне да се занимава с кариерно консултиране, Светлана е минала през всички неволи и перипетии, с които се сблъсква всеки млад човек, тръгнал да си търси работа, с малко стаж и големи амбиции. Завършила е „Мениджмънт”, а след това е дипломант на първия випуск по „Човешки ресурси” в България. Идеята да създаде „Кареа” й хрумнала, когато отчаяно се лутала да си намери работа. Не знаела какво иска да работи и се опитвала да убеди работодателите, че е готова да работи всичко.

„Най-добрият начин да напишеш своята мисия е да разбереш какво в този свят най-много те дразни и искаш да се поправи” й казал неин преподавател. Тогава й хрумнала идеята да създаде фирма, която да помага на хората да изберат своята професия.

След поредица от обучения и няколкогодишен стаж в областта на „Човешки ресурси“, Светлана създава мечтата си – фирма за кариерно консултиране. Тя работи лично с всеки един клиент и заедно достигат до истината за него. Днес по-голямата част от клиентите й са млади хора, които избират пътя си в живота.

За своята професия и защо е добре да посетим кариерен консултант, ни разказа самата тя.

Какво представлява кариерното консултиране?

В самия процес се търсят отговори на въпроси, които да ни доведат до избора на професии. Преди време беше така – дай да видя в какво съм добър и какво знам, за да реша какво да правя.

Кариерното консултиране в днешно време има за цел да намери по-цялостен отговор на това какво да работим. Не просто какво ни се отдава, а да работим това, което ще ни накара да се чувстваме добре. Прави се „потапяне в човека“. Достигаме до някаква информация и след това с тази информация излизаме и поглеждаме към пазара на професиите. Избират се няколко професии. Илюзия е, че има само една професия, която е подходяща за нас, но все пак гледаме да сме конкретни. Правим срещи с реализирани в съответната област личности. Младите хора дори се учудват, че някой им обръща внимание. Яслите, детските градини и след това училищата са социални учреждения, където важна е групата. В един момент интересна става личността. Това отваря младия човек и му дава самочувствие. Освен това се осведомява и сам се ориентира дали това би било добре за него.

Колко време продължава кариерното консултиране?

Приблизително 2 месеца. Срещаме се около 6-7 пъти.

Защо младите хора е добре да се обърнат към кариерен консултант?

Човек трябва да си задава далечни въпроси, а не само да прави нещата тук и сега. Добре е младите да си зададат въпросите – Какво искам да правя? В какво искам да се реализирам? Какво искам да работя? Не просто в кой предмет съм добър и с какво да кандидатствам. Кариерният консултант е възможен помощник, с който заедно да си отговорим на тези въпроси.

В този смисъл, повече млади хора ли е добре да се обръщат към кариерен консултант?

Наблюдава се такава тенденция. От началото на тази година клиентите ни са основно млади хора, на които им предстои да кандидатстват (15-18 години). Явно поради кризата се усеща отлив на по-възрастните, защото хората се стремят да запазят работата си.

Как реагират родителите, които водят децата си?

При мен идват родители, които не искат да си “обработят” детето, а да му помогна да открие какво харесва. Обикновено в края на консултирането на детето дори и самите родители искат да им бъде направена кариерна консултация.

Разкажете ни за методиката на кариерните консултации. Как достигате до вашите изводи?

Чрез поредица от въпроси, игри, разговори. При всеки човек има група от 5 въпроса, на които заедно търсим отговорите в процеса на кариерното консултиране.

Първият въпрос е „Какво искам?“. Разбивам го на няколко други – Какво харесвам да правя? (кои действия ми допадат); Какво за нас е успехът? (за едни успех е да станат ръководители, за други да станат експерти в дадена област, за трети е постигането на независимост); Каква среда най-добре ми пасва? (може да се вгледаме дори в семейството, защото то е било нашата първа среда; дали сме „работили“ в екип или конкуренция, дали сме получавали заповеди или сме били оставяни да правим, каквото пожелаем).

Вторият въпрос: Какъв съм? От характера зависи страшно много каква професия ще ни пасне. Най-общо дали човек е интроверт или екстроверт; емоционален или интуитивен и т.н. Например – интроверт, работещ в непрестанна комуникация с хора, ще се чувства страшно изтощен. Екстровертът пък се подтиска от непрестанното седене пред компютър.

Третият въпрос: Какви са нашите умения и таланти? Колкото по-млад е човек, толкова по-малко наясно е с уменията си и само подозира за талантите си. С възрастта човек се “отказва” от талантите си и се съсредоточава върху уменията.

Четвъртият въпрос: Какви са нашите познания и интереси? Тук също по-младите хора имат по-малко познания и водещи са интересите. Например – предпочита да размишлява или да “бърка” с отвертката в различни техники, или обича природата.

Петият въпрос: Защо съм на тази земя – каквa е моята лична мисия? Този въпрос вълнува хората все повече с напредване на възрастта. 0% от хората до 20 годишна възраст искат да се занимаят с това питане. Това е логично, защото все още търсят своята идентичност.

Изненадват ли се клиентите от извода, до който достигате?

Обикновено, когато хората дойдат тук, не знаят какво да очакват. Има обаче и изненади. Имах клиентка, която дойде при мен, като беше започнала да се развива в сферата на маркетинга, установила, че не й харесва и след срещите ни реши да направи сватбена агенция.

Възможно ли е да се стигне до противоречие в подходящите професии и какво се прави в този случай?

Да, възможно е. Особено, ако се избира и образованието, с което да се подготвим. В такива случаи има два изхода – да се насочим към комбинация между професиите. Тогава за подготовката си или избираме едната за основна или се насочваме към комбинативни специалности. Вторият изход е да направим избор на една посока за сметка на друга.

Какви професии препоръчвате на младите хора? Професии, които са по-перспективни или тези, за които прецените, че клиентът ви е по-подходящ?

В кариерното консултиране най-важен е човекът и откриването на това, което е важно за него. На една и съща позиция един човек може да се чувства прекрасно, а друг – ужасно.

В този смисъл, има ли по-перспективни професии, към които младите хора все пак повече клонят?

Вярвам, че има мода и тенденция при професиите. В момента, най-общо, това са бизнес-ориентираните професии – управление (мениджмънт), предприемачество (създаване на бизнес), маркетинг, човешки ресурси, също професиите свързани с информационни технологии. Човек, обаче, трябва да следва себе си и, ако е извън вълната, още по-добре. Колкото по-уникален си, толкова по-лесно ще ти е да се реализираш. Няма точна формула за успех. Ако обичаш това, което правиш, ще постигнеш успехи. Ако не се чувстваш добре, дори да е най-модерната професия, няма да успееш.

Какви хора се обръщат към кариерен консултант?

Хора, които се обичат. Само човек, който се обича, не би искал да си губи живота на тази земя, а иска да прави неща, които ще го осмислят.

Не надделява ли желанието за бърза печалба за сметка на продължителното търсене на “точната” професия?

Когато ни заболи глава, много по-лесно е да вземем болкоуспокояващо, отколкото да се прегледаме, дали например не страдаме от ниско кръвно. В този смисъл много по-лесни са бързите решения, отколкото по-бавни, но качествени. Много по-добре да открием професията за нас, която след време ще ни кара да се чувстваме щастливи и успели, отколкото отново и отново да се насочваме към поредното “временно” решение.

Интервюто е подготвено от Деси Великова, rozali.com, публикувано на 05.04 2009 г.
Коментарите към интервюто от читатели на rozali.com.