Лична мисия – как да я формулираме

Ако предишните два поста посветени на мисията са ви заинтригували и сте решили, че сега е настъпил момента за създаване на вашата миисия, вероятно ще ви е интересно да се запознаете и с настояшия пост, в който тук ще споделя малко по-конкретни напътствия за самото й оформяне.

Започнете с това да се определите към коя група се чувствате най-много част от.

Ако сте от първата група, следвайте двата въпроса, които са в основата на упражнението на Кареа:

  1. На коя област / сфера / кауза / ценност бих посветил живота си?;
  2. Какво точно искам да подобря, променя, надградя в избраната област и с какви действия бих го направил?;

Сега съберете написаното в едно изречение. Например: “Да помагам да хората да откриват тяхната най-добра реализация”.

Ако сте от втората група, насочете се към подхода на Стивън Кови, който най-общо представлява следното:

  1. Определете основните роли, които играете в живота си и ще играете в бъдеще;
  2. За всяка една от ролите изпишете какво искате да постигнете (като достижения, като овладяни умения, качества, поведение, желания, цели и т.н.);
  3. Сега разгледайте написаното за отделните роли и изчистете противоречията (ако усетите такива);
  4. Съберете написаното в едно дълго изречение, подредете го по звучност, приоритетност или както ви се струва най-приятно за вас самите – това е вашата лична мисия.

Ето един пример – “Аз съм нежна и внимателна майка на четири деца, подкрепяща съпруга и надежден партньор, добра домакиня, успешен предприемач, истински приятел, дъщеря и сестра. Участвам в изграждането и поддържането на просторна къща с голям двор. Семейството ми има добър стандарт на живот, който ни позволява да почиваме, да пътуваме, и да се забавляваме. Съчетавам времето и ангажиментите си така, че всички направления получават нужното им внимание.”

И при двата подхода за формулиране на мисия, важи препоръката като цяло е добре да е „докосваща ни”, т.е. да ни носи емоционален оттенък, да звучи с думи, които са силни точно за нас.

Какво следва след като имаме първоначална формулировка – добре е да знаем, че тя може да се променя с времето. Колкото по-често я препрочитаме, толкова по-вероятно е да достигнем до финалното й звучене (вероятно ще имаме импулс да заменяме думи, фрази и т.н., но и това не е задължително). Освен във формулировката, мисията ни може да изтърпи промяна и на съдържанието си като цяло. В един момент може да изпитаме нужда да повишим/понижим степента й на абстрактност, за да обхване повече различни дейности /да се фокусира или пък да почувстваме, че това вече не е нашата мисия и да я заменим с коренно различна.

Често съм чувала израза „Господ разрешава обратните завои”. Остава да си ги разрешим и ние. Ако имаме един живот, важното е да го живеем със съзнанието, че следваме себе си истински и докрай, та дори и това да означава да сменим личната си мисия и да продължим с новата напред.

Ами, да започваме…

/публикувано за първи път в S&S blog, 15.07.2010/