Нова работа по време на криза

Karea-blog-new-job-in-crisis

Всеки от нас е стигал до момент, когато е искал да си потърси нова работа, дали защото е бил неудовлетворен на досегашната си позиция или просто защото е търсел нещо ново. В последно време обаче все повече хора казват: „Искам нова работа, но не мисля, че моментът е подходящ за търсене. Все пак е криза.” Дали това е така попитахме кариерният консултант Светлана Мутафчиева от „Кареа” (karea-bg.com).

„Въпросът за смяната на работата по време на криза, не може да има еднозначен отговор, защото ситуацията за едни може да е много неблагоприятна, но за други да е златна възможност. Всичко зависи от това в каква сфера работите и за каква позиция мечтаете, обяснява Светлана. Преди всичко трябва да знаете, че ситуацията не е еднаква за всички. Някои позиции, които биха помогнали да се увеличат приходите в дадена фирма, са много търсени. Докато други не са толкова приоритетни”.

Работодателите и кризата

По време на криза, работодателите са оставени пред няколко възможности:

  • мислят как да намалят разходите;
  • концентрират се върху генериращите приходи позиции – тези, които разширяват бизнеса, носят сделки, клиенти;
  • намаляват броя на обслужващите позиции в компаниите – всички позиции, които не донасят пряко приходи от своя труд във фирмата, а донякъде и позициите, заети с производството на продукта/услугата;

С други думи, по време на криза най-малко търсене има в области като администрация, счетоводство, човешки ресурси, офис мениджмънт, които не генерират пряко приходи, според продукта или услугата, която предлага фирмата, а просто се грижат за човешките или материалните ресурси.

В същото време обаче търсенето за добри специалисти в области, които пряко осигуряват приходи, се увеличава. Винаги са търсени и хора, които могат да вършат повече неща или работят бързо, които са пълни с идеи, които са оптимисти.

Мотивът

Най-важният въпрос, на който трябва да отговорите, е защо искам да си сменя работата. Дали е защото “бягате” или защото “преследвате”.

  • избягване на заплахите

 

Имате нужда от нова работа, за да се дистанцирате от лошите условия, неприятна атмосфера, нездравословна работна среда, непоносимост с екипа, конфликт с шеф или колега, ниско заплащане, бавене на заплатите, непрекъснат страх от уволнение, подтискане и др.

Ако ситуацията е такава, тогава дори и условията на криза, не бива да ви спират да потърсите нещо по-добро за себе си.

  • преследване на възможности

 

Искате смяна, заради възможност за по-добри условия, по-добро заплащане, повече сигурност и шансове за развитие или дори, за да пробвате в ново поприще. Ако сте доволни от сегашното си положение в работата, но все пак се чувствате неудовлетворени, трябва да се запитате дали мечтаете за развитие или за разнообразие.

  • развитие

Ако настоящата ви работа не ви предлага възможности за развитие като възход в йерархията или развитието ви като специалист, тогава напълно е логично да искате смяна. Замислете се обаче дали наистина периодът на криза е най-подходящият момент. От една страна времето е рисково, защото може да започнете на ново място и след това да сте първият съкратен, но от друга страна кризата е и много благоприятно време да блеснете. Ако сте на такава длъжност, че да можете пряко да се грижите за повишаване на търсенето на продукта/услугата в дадена фирма, то тогава ще бъдете желан на много места и може да преговаряте за много по-добри условия, от тези, в които в момента работите. Добрите експерти се търсят още повече в криза, защото носят надеждата, че ще оправят нещата.

От друга страна, ако длъжността ви не е от най-търсените, не се отчайвате. Моментът е много подходящ да се заемете с курсове за усъвършенстване, допълнителен език или специализация. Така, когато кризата отмине, ще сте още по-конкурентно способен.

  • разнообразие

 

Нормално е всеки човек да има спадове в мотивацията за работата. Много често те дори не са свързани със самата длъжност, а с личния ни живот. Ако искате нова работа само заради разнообразието, се замислете дали не можете да намерите това разнообразие в свободното си време, а да запазите длъжността си.

Правилото

Човек се взима на работа, за да реши проблем. В моментите на криза, най-големият проблем на фирмата е оцеляването. Въпросът е работодателят дали ви вижда като част от проблема си или като част от решението. Ако е второто, сега е вашият момент.

Ако имате поглед, идеи, енергия да участвате в стабилизирането на фирмата и в развитието й, сега е моментът да намерите организацията, където можете да дадете всичко това. Ако пък не сте такъв човек или самата ви позиция не ви го позволява, по-добре е да почакате своя момент.

Изключението

Ако наистина вече не можете да търпите старата си работа, тогава няма значение дали моментът по принцип е подходящ за смяна, защото явно конкретно за вас моментът е дошъл.

Изключително тежките условия, които е възможно да се въведат в някои фирми, могат да преминат границите на нормалния психологически тормоз. Нашето психическо здраве е важно и определящо за успеха ни. Ако години наред позволяваме да ни обвиняват в недостатъчен принос, да се съмняват в нас, въпреки усилията и постиженията ни, да ни повтарят, че сме неспособни, некомпетентни и никога няма да си намерим друга работа; да ни убеждават, че трябва да сме им благодарни затова, че изобщо ни държат на работа, то това може да нанесе трудно поправими последствия върху състоянието ни. Впоследствие можем да се почувстваме осакатени при търсене на следваща работа.

Може наистина да е криза, но има и сектори, които се развиват, обяви за работа продължава да има и ако вие сте коректен, надежден, вършещ съзнателно работата си, не следва да се отказвате и да се примирявате вървейки срещу себе си и оставайки във фирма, където се чувствате подтиснат.

Публикувано в сп. Всичко за Жената, м. Януари, 2010 г.
автор Бела Чолакова по материали на Светлана Мутафчиева