Защо и как да прилагаме принципа “Развивай, а не променяй” в живота си?

В предишен пост си говорихме за петте мита, които е възможно да ни пречат при прилагането на принципа “Развивай се, а не се променяй” в живота ни. Сега ще поговорим за това дали си струва да прилагаме този принцип и ако поискаме – как да го направим. Нека да започнем с ползите.

Ползи от прилагането на принципа
(какво може да очакваме, когато се фокусираме върху развиването на силните ни страни, вместо върху променянето на слабите):

– ставаме по-самоуверени, фокусирани върху позитивното в нас;

– достигаме до видими резултати по-бързо – едно е да надграждаш своя силна страна и нещо, което ти се отдава, а друго – да изграждаш нещо съвсем ново, което е в противоречие с личността ти;

– на финала (след като прилагаме принципа известно време) се чувстваме реализирали потенциала и личността си, а не подтиснати и превърнали се в някой друг;

– ставаме все по-приемащи се и обичащи се – спираме да се самокритикуваме, подценяваме, отричаме и се приемаме по-цялостно (със силните и слабите си страни);

– като последствие от горното, вероятно ще осигурим по-силна връзка със себе си, ще чуваме по-ясно вътрешния си глас;

– много по-вероятно ще е да намерим подходящата за нас професия, защото няма да се самопринуждаваме да приемем и да станем добри в работа, която не ни подхожда.

– по-голяма вероятност има и да сме по-успешни в реализацията си – ще сме на мястото си, ще сме щастливи и свързани със себе си, ще ни е приятно да се развиваме (защото не се подтискаме и взираме в недостатъци);

– създавайки тази нагласа и фокус към себе си (да виждаме и стимулираме силните страни, вместо да се взираме в недостатъците си), вероятно ще започнем да я прилагаме и към други хора около нас (партньора ни, децата ни, родителите ни, приятелите, колегите, подчинените, ръководителите…), а това много скоро и отчетливо ще подобри взаимоотношенията ни с тях.

Има ли нужда от повече убеждения? А сега ще поговорим за това как да приложим този принцип.

Как да прилагаме принципа: Развивай се, а не се променяй!” в работа си (и като цяло в живота)?

I. Първо, да се справим с митовете, които ни пречат да прилагаме принципа:

1. Проверете дали някои от митовете са валидни при вас – можете да го направите като се запознаете с описанията им в поста “Пет мита, които ни пречат да реализираме истинския си потенциал“. Ако смятате, че нито един не се отнася за вас, преминете към част II. Ако все пак откриете влияещ ви мит – продължете с т. 2.

2. Вижте ползите от промяната – опитайте се да откриете поне две причини, заради които си струва да не се водите от дадения мит. Ако ви липсват идеи, огледайте се около вас за хора, които се водят и такива, които не се водят от този мит. Отбележете си разликата между тях и в какви конкретни ползи се изразява тя. И аз съм на линия за идеи.

3. Променете убеждението (вярването), което ви обвързва с дадения мит – Прочетете поста “Убежденията за личността ни – как да ги променяме“, при който в началото е показана схема от пет стъпки за подмяна на убежденията и го приложете за замяна на убеждението поддържащо дадения мит с друго убеждение (напр. “Развитие означава развитие на слабите страни” може да преобразувате на “Развитие означава развитие на силните страни”; “Личността е изградена от силни и слаби страни” да стане “Всички страни са силни, стига да се прилагат в подходящ контекст” и т.н.).

II. Едва след като сте се “оттървали” от влиянието на митовете, ще сте готови за следващите стъпки, които ще подпомогнат прилагането на принципа:

стъпка 1: Време е за размисъл. Седнете и изпишете всичко, което знаете, че е характерно за вас – и нещата, които смятате за свои силни страни и тези, които досега сте приемали като слаби страни.

стъпка 2: Определете кои от силните страни ползвате към момента в живота и в работата си? Колко е това спрямо всички вашите силни страни (които сте изписали)? Можете ли да намерите приложение и на още от силните си страни при настоящия ви начин на живот и реализация (работа), т.е. без да се налага някаква особена промяна в начина ви на живот или в работата ви?

стъпка 3: А сега разгледайте слабите си страни в списъка – помислете биха ли могли да бъдат (да се възприемат като) силни страни при други обстоятелства? Ако се затруднявате, попитайте външни хора (пак да спомена – и аз съм на линия). Въпрос, който можете да зададете може да следва модела: “Мислиш ли, че …. (разпиляността, перфекционизмът, тревожността, стремежът за контрол, бързото отегчаване, нетърпението, недовършването на започнатото и т.н.) е възможно да бъде от полза (предимство) и в какви ситуации?”.
Ако не откриете нищо (в което се съмнявам), спрете да мислите за слабите си страни и изнесете фокусът си върху силните. А ако открите, че слабите ви страни могат да бъдат и полезни, може би ще започнете да ги възприемате като на “резерв”, ресурс, съкровище, което в подходящия контекст  можете да ползвате. А може и да решите веднага да направите това (виж стъпка 4).

стъпка 4: Насочете вниманието си към вашата реализация – можете ли нещо да промените в нея така, че да ползвате и неизползваните към момента ваши силни страни (от стъпка 2) и преосмислените слаби, които всъщност също са силни (от стъпка 3) в настоящата работа? Например – да промените начина, по който извършвате определени действия; да добавите определени действия, които биха ползвали силните ви страни, да премахнете извършването на определени действия, които изискват други силни страни, които не притежавате и т.н.
Дори в началото да ви се струва, че нищо или много малко може да се промени, не се отказвайте бързо. Отделете време, наблюдавайте, записвайте си идеи и предложения, а след това ги обсъдете с подходящия човек, който би ви подкрепил при въвеждането на желаните промени. Рядко ще срещнете разумен работодател, който би се отказал от това да ползва силните ви страни и би ви принуждавал да упорствате със слабите си ресурси. Е, ако все пак това е ситуацията при вас, преминете към следващата точка.

стъпка 5: Време е да се запитате, в случай, че настоящата ви работа не може да включи много от силните ви страни, има ли работа, която може да го направи? Помислете, огледайте се около вас, посъветвайте се (можете да се обърнете към кариерен консултант, ЧР специалист, специалисти по подбор или хедхънтър). В случай, че стъпка 4 е напълно удовлетворителна при вас и сте успели да адаптирате работата си и стила си на действие, така че да ползвате силните си страни, тази последна стъпка ще ви е излишна. Но ако стъпка 5 описва ситуацията при вас, бих ви посъветвала да не чакате дълго, а да започнете своето търсене докато не откриете мястото си – реализацията, при която ще разгърнете и приложите истинските ваши силни страни.

Какво да правите оттук-нататък? След като сте направили своя анализ и сте предприели промени в живота си, така че да ползвате максимално от силните си страни, е добре да не спирате дотам, защото ние се развиваме, преоткриваме още и още силни страни.

Можете периодично (6 месеца, година) да преминавате през горните стъпки и при необходимост да планирате промени. Можете също да не чакате края на някакъв период, а да го правите при конкретен повод – вие сте забелязали или някой ви е обърнал внимание за нещо.

Как ви се струва? Звучи простичко, но една такава лека промяна в мисленето и отношението, във фокуса ви относно вас, може да повиши с единици чувството ви за реализираност, усещането ви за щастие, самоувереността ви и приемането на себе си. Струва си. Опитайте и ще видите, че “апетитът идва с храненето” – неусетно ще започнете да създавате и се насочвате само към онези условия, които ще разгръщат силното у вас. А след това… ще видите сами 🙂

До скоро!