Материал за статия в сп. Всичко за жената: Професионалното ориентиране за ученици – задача с много неизвестни

В повечето случаи учениците имат само бегла представа какво искат да правят в живота си. Дори и когато твърдят, че са сигурни в избора си, това обикновено трае седмица или месец, докато им хрумне нова идея. Специалистите от Кареа ви съветват.

Поговорете с тийнейджъра сериозно за това кои предмети му се отдават, кои му харесват и с какво би се занимавал в бъдеще. Дори и да няма конкретни отговори на този въпрос, то той със сигурност би могъл да ви каже какво не би искал да прави и кои предмети никак не му се отдават. От една страна това може да му помогне в бъдещето му ориентиране, защото може би именно по методът на изключването ще открие своята професия. Но от друга страна може да се окаже и уловка, защото често учениците не харесват даден предмет заради учителя или заради трудностите, които срещат. А именно трудностите ни карат да разкриваме неподозирани възможности в себе си и е жалко, че заради някой учител, ученикът може да намрази един предмет, в който може би всъщност е много добър. Най-важното е да разберете причините за това да харесва или да ненавижда даден предмет.

Заведете го в център за професионално ориентиране. Ако ученикът поговори със специалист по въпроса, той ще разбере важността на решението и че това не е просто поредното нещо, за което сте решили да му “пилите на главата”. Много приятни са и курсовете, които се организират. Там тийнеджърът ще се срещне със свои връстници, пред които стоят същите въпроси и ще се убеди, че не е срамно да отидеш в такъв център. Разбира се, не очаквайте, че той ще излезе от там с точен план за професионалното си развитие, но поне ще има идея за собствената си нагласа и интереси.

Когато каните свои приятели на гости, не го оставяйте да си стои пред компютъра в стаята или да излезе точно тогава с неговата компания. Нека постои с възрастните, дори и да му е малко скучно. Така той ще опознае хора с различни професии, ще види какви личности са и по какъв начин изборът на професия е повлиял на живота им. Ще види също, че и възрастните се колебаят, че и те не умеят бързо да взимат решения, че понякога сменят професията си и дори изцяло преобръщат живота си. Все пак, дори и да поемеш по един път професионален път, после можеш да се откажеш. За един тийнейджър, това е доста успокоително.

Често младите виждат само положителните страни в работата: ще печелят пари, ще могат да правят каквото си искат, ще се справят блестящо и всички ще им завиждат за прекрасната професия. Накарайте го наистина да работи нещо, само за уикенда или да изкара някакъв стаж през лятото. Само за да види какво означава да работиш. Но най-важното – дори и вие да му намерите контакти, го оставете сам да уговори условията.

Поговорете с него за мечтите му. Колкото и да са нереалистични или отнесени, те ще ви покажат в каква посока се развива детето ви. Ако си има любима професия, го запознайте с някого, който работи това. Така тийнейджърът ще открие и негативните страни. Ако винаги е искал да стане актьор например, го заведете на някоя репетиция в театъра, за да види, че тази професия не се състои в това просто да взимаш награди и да даваш автографи, а изисква много труд, наизустяване на дълги текстове и повтаряне до безкрай на едни и същи реплики. Това понякога е достатъчно, за да могат децата ви да погледнат реалистично на нещата. Често виждайки мечтаната си професия в истинската й светлина, те се отказват и започват да се замислят какво всъщност би им се отдавало. Но ако, въпреки трудностите, детето ви държи на желанието си, не ви остава нищо друго освен да го подкрепите изцяло.

публикувано в сп. Всичко за Жената, автор Бела Чолакова по материали от Кареа, м. Февруари, 2005 г.