Рик Уорън за живота с цел

Karea-blog-Rick-Warren-Life-of-Purpose

Пасторът Рик Уорън, автор на “Живот с цел”, разсъждава върху собствената си целева криза в зората на изумителния успех на книгата си. Обяснява схващането си, че Божият умисъл е всеки от нас да използва талантите и влиянието си за добро.

Можете да гледате презентацията и коментарите към нея по-долу или директно на страницата на TED.

 Ето и текстът от презентацията:

Често ме питат, какво те изненадва в книгата? И отговарям – това, че аз трябваше да я напиша Никога не бих си го представил, дори и е най-дивите си мечти не съм си мислел – дори не смятам себе си за автор. И често ме питат, Защо смяташ, че толкова много хора са я прочели? Тази книга все още се продава в почти милион копия всеки месец. И мисля, че е така, защото духовната празнота всемирно заболяване. Мисля, че вътре в себе си, в един момент лягаме на възглавницата и си казваме “В живота трябва да има нещо повече от това.” Ставаш сутрин, отиваш на работа, прибираш се и гледаш телевизия, лягаш си, ставаш сутрин, отиваш на работа, прибираш се, гледаш телевизия, лягаш си, през уикенда ходиш на партита. Много хора казват “Аз живея.” Не, не живееш – това е просто съществуване. Просто съществуване. Наистина мисля, че съществува този вътрешен стремеж. Вярвам в това, което каза Исус. Вярвам, че не си случайност. Може родителите ти да не са те планували, но вярвам, че Бог те е планувал. Мисля, че има случайни родител, няма спор за това. Не смятам, че има случайни деца. 1:27 И мисля, че ти си значим. Мисля, че си значим за Бог, мисля, че си значим за историята, И мисля, че си значим за вселената. И мисля, че разликата между това, което наричам преживяващо ниво на живот, успешно ниво на живот значимо ниво на живот е, дали разбираш за какво изобщо си тук. Срещам много хора, които са много умни и казват “Но защо не мога да си реша проблемите?” И срещам доста хора, които са много успешни, които казват “Защо не се чувствам по-удовлетворен? Защо се чувствам като изкуствен? Защо се чувствам, че трябва да се преструвам, че съм повече от колкото в същност съм?” Мисля, че това се свежда до въпроса за значението, значимостта и целта. Мисля, че се свежда до въпроса защо съм тук? За какво съм тук? На къде отивам? Това не са религиозни въпроси – това са човешки въпроси.

Исках да кажа на Майкъл преди речта му, че наистина оценявам това, което прави, защото то много улеснява живота ми. Като пастор, срещам много чешити. И съм научил, че има чешити във всяка област на живота. Религията няма монопол върху това, но има доста религиозни чешири. Има светски чешити, умни чешити, глупави чешити. Има хора – една дама дойде при мен онзи ден, и носеше бял лист хартия – Майкъл, това ще ти хареса – и каза “Какво виждаш на листа?” Погледнах го и казах “О, нищо не виждам.” А тя – “Ами аз виждам Исус” – разплака се и си тръгна. И аз казвам ОК, добре. Хм. Радвам се за теб.

Когато книгата стана най-продаваната книга в света за последните 3 години, преживях една моя си малка криза. А именно – каква е целта на това? Защото донесе огромно количество пари. Когато напишеш най-продаваната книга на света, това носи тонове и тонове пари. Това донесе и много внимание, а аз не исках никое от тези неща. Когато започнах църквата Седълбек, бях на 25. Започнах я с още едно семейство през 1980. И реших, че никога няма да излизам пред телевизията, защото не исках да съм знаменитост. Не исках да съм, цитирам, “евангелист, телевангелист” – това не е за мен. И изведнъж това донесе много пари и много внимание. Не мисля – вижте, това е светоглед – и ще ви кажа, всеки има светоглед.

Всеки си залага живота на нещо. Залагаш си живота на нещо, просто е добре да знаеш защо залагаш на това, на което залагаш. И така, всеки залага живота си на нещо, и когато аз заложих – повярвах, че Исус беше този, който твърдеше че беше. Но всеки – и вярвам, че има болшинство всеки залага на нещо. И когато започнах църквата, знаете ли, нямах планове да правя това, което тя прави сега. И когато написах тази книга, и изведнъж тя просто излетя, тогава си казах, каква е целта на това? Защото както казах, не мисля, че ти се дават пари или слава заради егото ти, никога. Просто не вярвам в това. И когато напишеш книга, чието първо изречение е “Не става въпрос за теб,” тогава, когато изведнъж тя се превръща в най-продаваната книга в историята, трябва да разбереш – е, предполагам не става въпрос за мен. Това си е главоблъсканица. Добре, и за какво?

И започнах да мисля за това, което наричам изобилие и влияние. Така че аз вярвам, всъщност, че водачеството е служене. Че, ако си лидер в някоя област — в бизнеса, в политиката, в спортовете, в изкуството, в университета, във която и да е област — ти не я притежаваш, ти си и служител. Например, затова вярвам в запазването на околната среда. Това не е моята планета. Не е била моя преди да се родя. И няма да бъде моя и след като умра. Аз съм тук само за 80 години и това е.

Аз дебатирах онзи ден в едно толк шоу, и човека ме предизвикваше и казваше, ” Какво прави пастор, защитавайки околната среда?” И аз попитах този човек, казах, ” Вярваш ли, че хората са отговорни да направят света малко по-добро място за следващото поколение? Мислиш ли, че ние имаме да служим тук, да вземем околната среда на сериозно?” И той каза, “Не.” Аз кзах, ” О, не мислиш така?” Аз казах, ” Нека да изясним това пак. Вярваш ли, че като човешки същества — Не говоря за религия — вярваш ли, че като човешки същества, е наша отговорност да се грижим за тази планета и да я направим малко по-добра за следващото поколение?” И той каза, “Не. Не повече от всеки друг вид.” Когато той каза думата ” вид” , той разкри виждането си за света. И той казваше, ” Аз не съм по-отговорен да се грижа за тази околна среда отколкото е една патка.”¥ Значи сега, зная, че много пъти се държим като патки, но ти не си патка. Ти не си патка. И ти си отговорен — това е моето виждане. И така, трябва да разбереш твоя свят.

Проблемът е, че повечето хора никога не мислят за това. Наистина никога — наистина никога не го систематизират, квалифицират или го измерват в количество, и казват, ” Това е в което вярвам. Ето затова аз вярвам в това което вярвам.” Лично аз нямам достатъчно вяра да бъда атеист. Но ти може и да имаш. Твоето разбиране за света, обаче, наистина определя всичко в живота ти, защото определя твоите решения, определя твоите отношения, определя твоето ниво на увереност. Определя, наистина, всичко в твоя живот. Това в което вярваме, очевидно — и вие знаете това — определя нашето поведение, и нашето поведение определя това, което ставаме в живота.

Така че всички тези пари започнаха да идват, и цялата слава започна да идва, и аз се чудех какво да правя с това? Жена ми аз първо взехме 5 решения какво да правим с парите. Казахме, “Първо, няма да ги ползваме за себе си.” Аз не отидох да си купя по- голяма къща. Не притежавам втора къща. Все още карам същия 4 годишен Форд, който карах. Казахме, няма да ги ползваме за нас. Второто нещо беше, Спрях да взимам заплата от черквата, в която бях пастор. Третото нещо е, сметнах колко общо ми е дала черквата през последните 25 години, и и ги върнах. върнах ги , защото не исках да си мислят, че правя нещо заради пари — не правя. Всъщност, лично, никога не съм срещал поп или пастор, който го прави за пари. Зная, че това е стереотип. Никога не съм срещал един от тях. Повярвайте ми, има много по- лесни начини да се правят пари.

Поповете могат да бъдат повикани по всяко време. Те са като докторите. Тръгнах си късно днес. Надявах се да бъда тук вчера, защото моя свекър е в последните си, 48 часа преди да умре от рак. И аз гледам човек, който е живял живота си — сега той е на около 80– и умира в мир. Знаете ли, теста на вашите виждания не е как реагирате в добри времена. Теста на вашето виждане за света е как реагирате на погребението. И бидейки на буквално стотици, ако не хиляди погребения, има разлика. Има значение това в което вярвате.

Така, че ние ги върнахме всички, и после учредихме 3 фондации, работейки по някои от основните световни проблеми : неграмотност, бедност, пандемични болести — особено СПИН — и учредихме тези 3 фондации, и сложихме парите в тях. Последното нещо, което направихме е това, което наричам ” обърнати дарители”. И това е, когато аз и жена ми сключихме брак преди 30 години, започнахме да даряваме Сега, това е принцип в библията който казва, давайте 10 % от това което изкарвате, за благотворителност, дарявайте го за да помагате на други хора. Така, че почнахме да правим това, и всяка година ние увеличавахме дарителството си с 1 %. Така, че първата ни година на брака ни стигнахме до 11 %, втората година стигнахме до 12 %, и треатата година – до 13 %, и така продължихме. Защо направих това? Защото всеки път, когато давам, това пречупва оковите на материализма в живота ми. Maтериализмът е изцяло изграден на получаването — вземи, вземи, вземи, вземи всичко което можеш, седни на това, което имаш и развали останалото. Всичко е за това да имаш повече. И ние мислим, че стойностния живот се състои в това да изглеждаме добре. Това е най- важното от всичко — да изглеждаме добре, да се чувстваме добре и да притежаваме неща. Но това не е добрият живот. Постоянно срещам хора, които имат тези неща, и те не са задължително щастливи. Ако парите наистина ви правеха щастливи, тогава най- богатите хора в света щяха да са най- щастливи. И това, аз лично знам, не е вярно. Просто не е вярно.

Така, че добрият живот не в това да изглеждаме добре, да се чувстваме добре или да имаме блага, той е когато сме добри и правим добро. Да раздадеш твоя живот. Значението в живота не идва от статуса, защото винаги можеш да намериш някой, който има повече от теб. Не идва от секса. Не идва от заплатата. Идва от служенето. В раздаването на нашия живот ние намираме смисъл, намираме значение. Това е начина по който сме били замислени, вярвам, от Бог. И така ние започнахме да раздаваме, и сега след 30 години, жена ми и аз сме обратни дарители — ние даваме 90 % и живеем с останалите 10. Това, всъщност, беше лесната част. Трудната част е, какво да правя с всичкото това внимание? Защото започнах да получавам много видове покани. Току-що приклюючи близо месечен тур, на който говорих в 3 различни континента, и няма да навлизам в подробности, но беше невероятно нещо. И се чудя, какво да правя с това, тази известност, която книгата донесе?

И бидейки пастор, започнах да чета Библията. В Библията има глава наречена Псалм 72, и това е Соломоновата молитва. Когато прочетете тази молитва, тя звучи невероятно егоистична. звучи така, той казва, ” Боже, искам да ме направиш известен.” Това е за което моли той. Той казва, ” Искам да ме направиш известен. Искам да съм известен по цялата земя, Искам да ми дадеш сила, Искам да ме направиш известен. Искам да ми дадеш влияние. ” И просто звучи като най- егоистичната молба, която можеш да направиш ако се молиш. Докато не прочетеш целия псалм, цялата глава. И после той казва, ” Така, че царя” — той бил царя на Израел по това време на върха на славата си — ” така, че царя да може да се грижи за вдовиците и сираците, да подкрепя депресираните, да защитава незащитените, да се грижи за болните, да помага на бедните, да говори от името на чужденците, тези в затвора. ” Основно, той говори за маргинализираните в обществото.

И като чета това, Замислих се, че идеята на влиянието е да се защитават тези които нямат влияние. Целта на влиянието е не да увеличиш егото си, или стойността си. И, между другото, твоята стойност не равнозначна на твоята вътрешна стойност. Твоята стойност не се базира на твоите притежания, базира се на други неща. И така, смисъла на влиянието е да представяш тези които нямат влияние. И трябваше да призная, Не можех да се сетя за последния път, когато мислех за вдовици и сираци. Те не са ми в приоритетите. Аз отговарям за черква в една от най-богатите области в Америка — много общини. В моята черква е пълно с шефове и учени. И се минаваха 5 години и аз никога не отидох да видя бездомен човек. Те просто не са на пътя ми. Сега, те са 13 мили нагоре по шосето в Санта ана. Така, че трябваше да кажа, “ОК, Бих използвал всякакво влияние и богатство, което имам да помогна на тези, които нямат нито едно от тези. “

Знаете, има история в Библията за Мойсей. Независимо дали вярвате в нея или не — за мен няма значение. Но Мойсей, ако сте гледали филма, ” 10-те Божи заповеди, ” Мойсей излиза, и там има горящ храст, и Бог му говори. И Бог казва, ” Мойсей, какво има в ръката ти?” Мисля, че това е един от най- важните въпроси, които ще ви бъдат зададени. Какво има в ръката ти? Мойсей казва, ” Това е тояга. Това е овчарска тояга.” И Бог казва, “Хвърли я. ” И ако сте гледали филма, знаете, той я хвърля и тя става на змия. И тогава Бог казва, ” Вземи я. ” И той я взима отново, и тя става пак тояга. Сега, чета това, и си мисля, за какво е всичко това? ОК. За какво е всичко това? Значи, знам 2-3 неща. Номер едно, Бог никога не прави чудо за да се покаже. Не е просто, “Уау, не е ли готино?” И, между другото, моя Бог не трябва да се показва на хляб. Знаете, ако Бог иска да се покаже, той няма да се покаже на хляб.

ОК? Просто, затова обичам това, което Майкъл прави, защото е като, ОК, ако той опровергава това, тогава аз не трябва да го правя. Но Бог — моя Бог — не се появява като образи от вода. Той има няколко по-мощни начини от това да направи всичко, което иска да направи. Но, той не прави чудеса просто за да се докаже.

Второто нещо е, ако Бог някога ви зададе въпрос, Той вече знае отговора. Очевидно, ако той е Бог, тогава ще означава че ,когато Той пита въпроса, то е за твоя полза, не Негова. Така че Той пита, ” Какво има в ръката ти?” Сега, какво имаше в ръката на Мойсей? Значи, имаше овчарска тояга. Сега, следете ме.

Тази тояга представлява 3 неща за живота на Мойсей. Първо, неговата идентичност. Той беше овчар. Тя е символ на неговата работа. Аз съм овчар. Символ на неговата идентичност, неговата кариера, неговата работа. Второ, тя е символ не само на неговата идентичност, но и на дохода му, защото всички активи са свързани с овцете. В тези дни никой не е имал банкови сметки, или Американ Експрес карти, или хедж фондове. Твоите активи са свързани със стадата ти. Така че е символ на неговата идентичност, и символ на неговия доход. И третото нещо: тя е символ на влиянието му. Какво правиш с овчарска тояга? Ами, знаете, местите овце от точка А до точка Б с нея, с кука или с гега. Дърпаш ги или ги удряш. Така че Той казва, “Ти ще сложиш на земята твоята идентичност. Какво има в ръката ти? Имаш идентичност, доход, влияние. Какво е в ръката ти?” и Той казва, ” Ако я пуснеш на земята ще я съживя. Ще направя неща, които не си и предполагал че са възможни. ” И ако сте гледали филма, ” 10-те Божи заповеди. ” всички тези големи чудеса , които стават в Египет са направени с тази тояга.

Миналата година, бях поканен да говоря на мача на звездите. И аз говоря на играчите, защото повечето баскетболни тимове, хокейни тимове и всички други отбори са направили тези 40 дни с Цел, базирано на книгата. И ги попитах, казах , ” Какво има в ръката ви? Казах, ” Това е баскетболна топка, и тази топка е вашата идентичност, това което сте вие. Ти си баскетболен играч. Представлява твоят доход. Правиш много пари с тази топка. И това е твоето влияние. И дори това , че ще си в НБА само няколко години, ти ще си НБА играч до края на живота ти. И това ти дава огромно влияние. Така, че какво ще направиш с това което ти е било дадено?”

И предполгам, че това е главната причина да дойда тук днес, при всички умни хора в ТЕД, да кажа, ” Какво има в ръката ви?” Какво имате от това, което ви е било дадено? Талант, минали събития, образование, свобода, мрежи, възможности, богатство, идеи, креативност. Какво правите с това , което ви е дадено? Това, за мен, е главния въпрос в живота. Това, за мен, е да си движен от цел. В книгата говоря как са ви програмирали да правите определени неща, как сте оформени. този малък кръст изисква духовни дарове, сърце, способност, личност и опит. Тези неща ви оформят. И ако искате да знаете какво трябва да правите в живота си, трябва да погледнета формата си. За какво съм предназначен да правя? Защо Бог би ви задал модели на поведение и след това да не ги правите? Ако сте планиран за антрополог , ще бъдете антрополог. Ако сте планиран да бъдете подводен изследовател, ще бъдете такъв. Ако сте планиран да правите сделки, правите сделки. Ако сте планиран да рисувате, рисувате.

Знаете ли, че Бог се усмихва когато вие сте себе си? Когато моите малки деца бяха малки — сега пораснаха, сега имам внуци — Ходех и сядах на ръба на леглата им, и ги гледах как спяха. И просто гледах техните малки телца как се издигат и снижават, издигат и снижават. И ги гледах, това не е случайност. Издигат и снижават. И се радвах просто да ги гледам как спят. Някои хора имат грешната идея, че Бог се радва само когато вършите “духовни неща, ” като ходене на черква или помагане на бедните, или, знаете, признавайки или такива неща. Извода е, че Бог се радва когато вие сте себе си. Защо? Той ви е създал. И когато правите това за което сте създадени, Той казва, ” Това е моето момче. Това е моето момиче. Използваш таланта и възможностите, които съм ти дал.” Така че, моят съвет към вас е, погледнете това, което е в ръката ви – вашата самоличност, влияние и приходи и кажете, ” Не е свързано с мен. А за това да направим света по-добро място. “

Благодаря ви!