Сър Кен Робинсън: Как да откриете своите таланти

Уважавам сър Кен Робинсън още от първия клип, който гледах с негова презентация пред ТЕД 2006 година. Очаровах се от личността му – чувството за хумор, будността, личностната сила. Тематиката също ме заинтригува – образование, промени, креативност.

Karea-blog-sir-ken-robinson-finding-talantsНеотдавна попаднах на едно негово интервю, от което разбрах, че е издал книга, подпомагаща процеса на откриване на талантите ни. В самото интервю също дава насоки, затова с удоволствие го публикувам тук след любителския ми превод от английски. Допълнителен мотив е и това, че в отговорите му откривам потвърждение на начина, по който мисля и действам при водене на кариерни проекти в Кареа.

Тук ще откриете оригинала. Ето го и интервюто:

Сър Кен Робинсън: Как да откриете своите таланти?

Разговарям със сър Кен Робинсън за това как професионалистите могат да открият техните вътрешни таланти и страсти. Робинсън е международно признат лидер в развиването на творчески, иновативни и човешки ресурси в образованието и бизнеса. Неговите презентации на конференциите ТЕД през 2006 и 2010 са гледани повече от 25 милиона пъти и са видяни от около 250 милиона хора от 150 страни. Той е автор на The Element (Елементът – издателство ROI Communication), Out of Our Minds и неговата най-нова книга, наречена Finding Your Element: How to Discover Your Talents and Passions and Transform Your Life.

В това интервю говорим за това как да идентифицираме нашите уникални таланти и страсти; какво да правим, ако изпитваме страст в нещо, в което не сме добри; защо не всеки може да си изкарва прахраната си правейки това, което харесва; и за още неща.

Как хората определят своите уникални таланти и страсти? По случайност ли се случва това? Дали ще открием талантите и страстите си отчасти е въпрос на възможност. Ако някой никога не е плавал; хващал някакъв инструмент; опитвал да обучава или да пише художествена литература; как ще разбере, че има талант да извършва някое от тези неща? Човешките заложби са като природните ресурси – често са заровени под повърхността и е необходимо да се положат усилия, за да се открият. Книгата Finding Your Element включва съвети, насоки и практически упражнения, подпомагащи търсенето да се случва съзнателно и систематично.

Какво се случва, ако страстта ни не е в нещо, в което сме добри? Елементът е там, където естествените ни таланти се припокриват с личните ни страсти. За да сме в елемента си, не е достатъчно да правим нещо, в което сме добри. Много хора са добри в нещо, което не им доставя удоволствие. За да сме в Елемента си, следва да обичаме това, което правим: ако е така, то никога повече няма да “работим” отново. Страстта е двигателят на постиженията във всички области. Някои хора обичат неща, в които си мислят, че не са добри. Това може да е защото подценяват талантите си или защото не са започнали да ползват и развиват талантите си. Във всеки случай, много по-надалеч може да се отиде със силна страст и по-умерен талант, отколкото с изявен талант, но с малко ентусиазъм.

Смятате ли, че е реалистично всеки да може да превърне страстта си в своя работа и да получи удовлетворение в живота? Някои хора могат да се прехранват бидейки в своя Елемент. Някои не могат, а други и не искат. Откриването на Елемента не е въпрос само на това как да се изкарват пари: по-скоро е въпрос на това какъв живот имаме и дали като цяло го приемаме за смислен и удовлетворителен. Дали можем или не можем, или пък не искаме да изкарваме прехраната си бидейки в своя Елемент, ние дължим на себе си осигуряването на възможност поне част от времето през деня или седмично да правим неща, които най-естествено ни се отдават и ни карат да се чувстваме истински и в центъра си.

При тази неблагоприятна икономическа ситуация, как добивате увереност за да преследвате мечтите си? Както вече казах, да бъдеш в Елемента си е по-скоро призвание, отколкото професия (работа). Това опира до нас и до нашите специфични обстоятелства. Всички сме уникални и всеки живот е различен. Никой друг няма нашето резюме (CV). Човешките същества притежават невероятни възможности за творчество и въображение. Ние създаваме живота си, а можем също и да го пресъздаваме. Във време на икономически спад и несигурност, е по-важно от всякога да се вгледаме дълбоко в себе си, да изберем живота, който наистина искаме да имаме и талантите и страстите, които могат да го направят възможен.

Кои са Вашите три главни кариерни съвета? Първо, животът не е линеен. Това, което правите сега, или сте правили в миналото, не е задължително да определя това, което ще правите и в бъдеще. Книгата Finding Your Element е пълна с истории и примери за хора, които са направили често драматични и изненадващи промени в посоката на живота си, в името на това да бъдат в Елемента си.

Второ, парите не са гарант за щастие. Всички ние се нуждаем от пари, достатъчни за това да живеем и да се грижим за тези, които зависят от нас. Но и изследванията и опита потвърждават, че няма пряка връзка между богатството и щастието. Щастието, ако това искаме, е духовно състояние, а не материално. То идва от усещането за реализираност, от чувството за цел и лична уникалност.

Трето, най-важните препятствия за откриването на нашия Елемент са по-скоро вътре в нас. Може да се притесняваме от мнението на другите или, че ще се провалим и ще изглеждаме като глупаци. Откриването на Елемента ни може да изисква смелост, но това е така при всички заслужаващи си постижения.

Това беше интервюто. Надявам се, че е събудил въпроси във вас, а и, че е дал някои отговори с това интервю. Лично аз ще се запозная с книгата му скоро и вероятно тогава също ще има какво да споделям.