Практически насоки за ползване класификации на професии – част 1

Karea-blog-practical-classificationВ предишния пост разгледахме какви  класификации на професии можете да ползвате  и по какъв начин може да ги разглеждате. В този пост ще се запознаете с конкретни стъпки за проучването на класификациите.

Как точно и от къде да започнем?

1. Определете си време за работа напред в месеца / седмицата – изучаването на класификациите няма да стане наведнъж – ако се опитате, ще затънете в информацията и най-много да се откажете като цяло от този подход.

2. Всеки път като се заемете с това, си определяйте колко време смятате да отделите
– не се обвързвайте с краен резултат, а по-скоро с намерение за изследване и време (“днес един час ще разглеждам група 5 …..”, а не “днес ще мина всичко от група 5 и ще набележа поне 10 идеи за подходящи професии”). Бих ви посъветвала да не отделяте по повече от 1 час наведнъж, за да поддържате “свеж” поглед на това, което опознавате.

3. Отделете си място за отразяване на идеи, професии, групи… (дневник / файл) – нека има зона за записване на номера, бележки и коментари, въпроси и т.н., и отделно си отделете място, където да отбелязвате имената на професии, които сте харесали, т.е. списък с професии.

4. Осигурете си базите с класификации:

 

a. Решете с кои бази ще работите (българската / английската / канадската / американската или международната);

b. Решете и форматите, които ще ползвате
(.pdf / .xls / онлайн;

c. Отделeте си линковете и файловете, които ще ползвате
– запазете си линка на страницата, изтеглете си файловете и т.н., за да не се “разсейвате” от останалите системи. Винаги може да се допитате и до тях, ако решите на някакъв етап.

5. Изберете подход на опознаване (структура / сходство в професиите / ключова дума / име на професията) – помислете кой от 4-те подхода за търсене ви звучи най-близък и се насочете към него.

След като преминете през тези стъпки, можете да започнете самото опознаване на класификациите. Следващите съвети са насочени вече конкретно към съответния подход за опознаване, затова можете да разгледате само тези, които касаят избрания от вас подход (т. 6). Ако още не сте спрели на такъв, можете да се запознаете с всички насоки, за да си помогнете допълнително избора.

 

I. Практически насоки при търсене по структура:

1. Разгледайте 10-те Основни групи като описание и отхвърлете тези, които със сигурност не са вашите.

2. Започнете с една от неотхвърлените групи, и на всяко ниво, отбелязвайте всичко, което ви е харесало преди да преминете още по-“навътре”.

Например:

а. Вие сте в Основна група 5, четейки харесвате Подгрупите 52, 55 и 59.

b. След това започвате да четете за Подгрупа 52
– там харесвате Мини-групите 521, 523 и 525.

c. Започвате да четете Мини-група 521
и маркирате всички Единични групи от нея, които сте харесали (напр. 5211 и 5214).

d. И на последно ниво, четейки Единична група 5211
, разглеждате примерните професии, дадени към нея и си отбелязвате имената им – 1., 2., 3. във вашия списък с професии.

Така, с това “спускане” от Основна група до Единична група, сте постигнали желаната цел – конкретни идеи за професии.

3. След като направите едно “слизане” до Единична група и съответните професии към нея, можете да започнете връщането отзад-напред, т.е. да се “качвате” по едно неопознато ниво нагоре и след всяко качване отново слизате до Единични групи.

В същия пример: вече сте разгледали професиите към Единична група 5211

a. “Излизате” от Единична група 5211 и се качвате към Мини-група 521. Виждате, че в нея сте харесали още една Единична група (5214) и се насочвате към нея като отбелязвате професиите, които ви харесват от тази група.

b. След като разгледате всички харесани Единични групи към Мини-група 521, се “качвате” на ниво Под-група 52, където виждате, че сте отбелязали още една Мини-група – 523. Разглеждате тази Мини-група и опознавате поотделно Единичните групи от нея и съответните професии към тях – например 5231 и 5232.

c. Като разгледате всички Мини-групи, които сте харесали към Под-група 52, се “качвате” нагоре към Основна група 5
, за да изберете друга Под-група, която да опознавате.

d. След като опознаете всичко интересно за вас от Основна група 5, се насочвате към друга Основна група
, който също бихте искали да опознаете.

Всичко това може да ви звучи объркващо, но ако всеки път си записвате кода, който сте харесали, няма как да се “изгубите” – това е като да пускате камъчета в гората и да се връщате по следите си.

4. След като обходите всички (достатъчно като обем, според вас) “пътеки” до крайните им точки, т.е. до конкретни професии, прегледайте списъка с професии, който се е натрупали – вижте дали някои не са толкова привлекателни, а по-скоро сте се презастраховали с тях и ги отделете в списък “резерви”.

Какво правим със списъка с харесваните професии? – ще говорим в следваща стъпка – сега целта е да се сдобием с имена на вероятно подходящи и интересни за нас професии.

Това бяха насоките към първия подход за опознаване на класификации на професии – търсене по структура. В следващия пост ще разгледаме насоките към останалите три подхода – търсене по сходство в професиите, по ключова дума или израз, и по име на професията.

До скоро!