Пет въпроса за нас, чрез които да изберем подходяща професия

Karea-blog-5-questions-right-job

“Какво да разберем за себе си, за да изберем подходяща професия?” – това е една от любимите ми теми за разговор, когато се говори за кариерно консултиране. От една страна се чувствам полезна с конкретните въпроси, от друга – честото повтаряне на този отговор ме доведе до прецизиране и систематизиране на информацията, която предавам.

Неотдавна писах на един човек, който притиснат от обстоятелствата, избра да се фокусира върху започване на каквато и да било работа пред това да направи първо избор на подходяща за него професия. Реших да му дам насоки как да потърси своята професия, ако пожелае да опита сам. Силно се надявам да го направи, а също и че това, което му изпратих ще му е от полза. Докато му пишех, установих, че информацията се излива почти автоматично като едно, единна система. За мен тези пет въпроса са наистина система – пет аспекта на личността ни, които могат да я опишат така, че ако открием професия, която ги удовлетворява, да сме с голям процент уверени, че това е нашата професия.

Ето какво написах в писмото: Чували ли сте за Елементът? Сър Кен Робинсън говори за него, като определя Елементът на човека като пресечна точка между неговите таланти (изявени способности) и страсти (интересни за него неща). Остава човек да потърси кои са способностите му и кои от тях съвпадат с областите му на интереси.

В Кареа препоръчваме да се задават малко повече въпроси, за да може пресечната точка на отговорите да бъде с още по-голяма сигурност нещо, което ще ни прави и щастливи, и удовлетворени, и ще се справяме в него и още неща, за които сега ще разкажа…

1. Кой съм аз? – тук се има предвид какво е характерно за мен като човек – какъв е моят темперамент, по-затворен ли съм, или по-общителен; по-емоционален или по-рационален; по-философски ли гледам на живота или по-конкретно, с фокус върху детайлите и малките неща; по-организиран ли съм или съм по-адаптивен. Дали съм с лидерска настройка, или съм насочен към човешкото благополучие, или съм с творческа нагласа, или пък съм от хората, които обичат да се фокусират и отдадат на нещо специфично, в което да станат експерти и т.н.

2. Какво искам? – тук се включват три подвъпроса: 2.1. Какво харесвам?, 2.2. Какво очаквам от кариерата си? и 2.3. Каква среда ми пасва най-много?

2.1. Първият подвъпрос (Какво харесвам?) включва отделните дейности, които знаем, че ни доставят удоволствие – харесвам да пиша, да си говоря с хората, да измислям решения на трудни за останалите проблеми и т.н.

Логиката е, че всяка професия е съставена от отделни дейности. Можем да не знаем коя е нашата професия, но ако изведем харесваните дейности и ги видим като списък, е възможно да ни хрумнат идеи за порфесии, в които се ползват част от тях. Колкото повече дейности от една професия са в списъка ни с харесваните действия, толкова по-вероятно е през по-голямата част от времето да изпитваме удоволствие от тази работа.

Много важно уточнение – когато се замисляте върху вашия списък с харесвани дейности – внимавайте да не смесите действията, в които сте добър с действията, които харесвате – често се случва. Разбира се, възможно е да сте добър в нещо, защото го харесвате, но често хората приемат да правят нещо, защото усещат, че са добри и останалите ги оценяват, а не защото наистина го харесват. Ако се насочите към такива дейности, вероятно ще бъдете успешен, но не е сигурно дали ще бъдете и щастлив. По тази причина аз се отказах да водя обучения пред много хора, въпреки добрата оценка на другите. И така – задавайте си въпроса – наистина ли харесвам това, приятно ли ми е да го върша и само при отговор да, го вписвайте в списъка си с харесвани дествия.

2.2. Вторият подвъпрос – Какво очаквам от кариерата си? – тук се запитайте какво искате да постигнете с работенето си като цяло през годините. Някои хора се стремят към това да станат независими (в моя случай – това беше една от причините да създам Кареа), други да се установят на стабилна работа (на която по възможност и да се пенсионират), трети си представят кариера изпълнена с разнообразие и много нови проекти, четвърти искат работата им да допринася за нещо ценно, нещо полезно, стойностно за другите, човечеството…, има хора, които очакват от кариерата си да е един добър източник на доходи, който им осигурява желания стандарт на живот и не им пречи на личния живот, а по-скоро го подпомага, обслужва. Може да има още различни представи и очаквания от кариерата. Помислете какви са вашите – може би искате един ден да станете експерт в нещо или се виждате като ръководител, собственик на фирма или нещо съвсем друго бихте искали.

2.3. Третият подвъпрос – Каква среда е най-подходяща за мен? – тук можете, на база вашия досегашен опит, да определите какво от предишните условия на работа ви е допадало наистина. Кога сте се чувствали най-добре и спокоен да бъдете себе си. Например – някои хора се чувстват добре в големи, подредени организации, където всичко е ясно, изписано и по-формално. Други обичат малките фирми, където по-скоро усещането е за семейство – всички са си близки, всеки може да помага и да поема работата на другите.

Орения Яфе Янаи (психолог, кариерен консултант и писател) твърди, че човек се чувства най-добре в среда, която наподобява особеностите на неговото семейство. Дали е било по-авторитарно възпитанието – с много правила и ясни отговорности, дали е имало много семейни приятели или не, дали се е пътувало много, дали в семейството е имало много емоции или е било по-въздържано и т.н.

Можете да опитате и вие да си направите този паралел. При много хора, на които съм правила консултиран, се потвърждава връзката между едното и другото. А ако искате да задълбаете повече в тази посока, книгата, в която дамата пише за това е “Избери! Застой или развитие”.

3. Третият въпрос е Какво мога? – тук можете да си направите списък с две неща – 1. какво сте се научили да правите, т.е. умеете и 2. какво ви се отдава с лекота.

Тук, както и по-горе с харесваните неща, често се прави смесване на двете понятия. Нещата, които ви се отдават с лекота може да не сте ги развивали, а само да се установили, че са такива за вас, т.е. може да нямате умение за тях, да не се сте се учили да ги правите. Аз, например съм така с хващането/изсвирването на мелодии без да имам ноти за тях, само по слух. Това не означава, че умея да свиря. Нито, че съм музикант.

Обратното – ако нещо го умеете, защото сте положили усилие да се научите, не означава, че ви се отдава с лекота. Може да означава, че сте били принудени да го направите и дори, че всъщност ви е трудно.

Както може би усещате, по-важен е списъкът с действията, които ви се отдават с лекота и особено тези, действия от него, които вече сте и развили като умение (т.е. са и в двете групи едновременно). Другият списък (с развитите умения) може да приемате само като “екстри”, към които да прибегнете, когато избирате една или друга професия – те ще ви спестят време (за учене, навлизане).

Надявам се, че не сте се уморили дотук – остава още малко.

4. Четвъртият въпрос – Какво ми е интересно? Това е въпросът за вашите страсти, онова което ви влече, за което винаги можете да говорите и то разгорещено, да мислите, да четете, да гледате филми и въобще – да попивате информация. Помислете за какво обичате да говорите с хората, какви книги четете, какви филми гледате, какви блогове и портали посещавате, за какво обичате да мислите, да мечтаете… Със сигурност темите ще са повече от една – ние сме сложни същества. Аз, например обичам темата за образованието, за живота и смъртта, за създаването на семейство, избора и развитието на връзката с партньора, отглеждането на деца, здравословното хранене, постигането на щастие, личната мисия, разгръщането на личността, развитието на цивилизацията и още, и още.

5. Последният – пети въпрос… Защо съм? Това е или любим въпрос на хората, или обратното – неприятен въпрос, който се избягва. Тук се търси отговор на въпроса защо точно вие (не човечеството, а лично вие) сте тук на тази земя, защо сте жив, с какво ще се промени света от това, че сте били на Земята за около стотина години. Ако въпросът ви се струва важен, то е добре да му отговорите и да го имате предвид при избора на реализацията ви. Този въпрос има отношение към личната мисия. Включен е в тази система от въпроси, защото някои хора предпочитат да постигат личната си мисия и чрез това, което работят. При мен също е така и от опит споделям, че тогава вече работата се усеща като призвание.

Как се търси лична мисия? – темата е една от любимите ми – затова и вече много съм писала за нея. По-долу давам заглавията на постовете, публикувани в блога на Кареа.  Надявам се да ви ориентират в това какво точно да се запитате, за да я намерите, ако решите да го направите сами:

Личната мисия – достъпна или не – какво за мен е лична мисия“, “Личната мисия – винаги ли се получава и само един вид ли е тя?“, “Личната мисия – как да я формулираме“, “Как да се настроя за създаването на личната мисия?“, “От лична мисия към основни житейски цели“, “От личната мисия до конкретните ни цели“.

А ето и нещо ново – от февруари 2018 споделям своята първа книга, която посветих на една от любимите ми теми – “Личната мисия“. В нея има споделен личен опит на човек с мисия и на консултант, който е работил с други хора да изведат своята. Ще намерите и различни практически упражнения, чиято цел е да ви помогнат да изведете своята мисия. Книга е подарък за вас.

И така, това са въпросите, чиито отговори е добре да имате предвид, когато търсите своето нещо. Не е толкова дълго и сложно, колкото може би изглежда. Ако например си поставите за цел да си отговаряте на даден въпрос по една седмица (да го мислите при отворила се възможност, вечер след работа, в почивните дни…) за около пет седмици ще сте натрупали важната за вашия избор на професия информация. Съпоставено с целия ви живот този период изглежда вече много малък. А пък, ако тези отговори ще ви помогнат да откриете нещото, с което ще се чувствате реализиран и удовлетворен, дори щастлив, определено си струва усилието.

Успех!