Всеки ден по TED – да запалим фитила!

Ето това е навик, който действа наистина ентусиазиращо.

Karea-blgo-ted_every-dayВсеки ден, преди да се насоча към плана за деня и стартирането на първите задачи, гледам по едно филмче на TED. И тогава деня се зарежда от това филмче. Виждам навсякъде идеите му и вече деня не е просто списък от задачи, а е ден, в който разглеждам живота през погледа на идеята, която ми е разкрита в TED.

В момента има почти 1000 презентации (992), които са преведени на български. Представете си колко много сутрини са това. А има и филмчета, които си заслужава да се гледат повече от веднъж. Част от тях (тези, които за мен са много силни) съм сложила в специалната подстраница на този блог – TED.

Днес, например, гледах представянето на идеята за “потока”. Там беше показана една интересна схема на нашите принципни емоционални състояния, която зависи от два фактора – чувство за предизвикателство (излизане от зоната на спокойствието, зоната на комфорт) и чувство за притежаване на подходящи умения за справяне с дадено предизвикателство (т.е. спокойствие, самоувереност). Скуката и Апатията са негативни състояния при ниски нива на предизвикателство в живота ни, а Тревогата и Безпокойството – на усещане за слаби (или липсващи) умения за справяне със съответните предизвикателства. Състоянието на “поток” се постига при наличие на предизвикателства и чувство  (базирано на реалностите при нас) за налични умения, подходящи за справянето с тях. (за повече по темата – вижте самата презентация – “За състоянието на “поток” в човешкото ежедневие и връзката с щастието, Михай Чиксентмихайи”)

Е, надявам се, че навика с ежедневно (често) гледане на TED презентациите ще може също да събужда желанието за и търсенето на нови предизвикателства при вас. Дори и това да е  просто днес да гледате на света и ежедневието си по различен начин. Защото си струва да изживеем живота си така както ни се иска и ако можем да направим нещо за това – защо да се ограничаваме?

Да запалим фитила на идеите в нас!