May 22, 2016

Интервю със Светлана

Най-вероятно имате много въпроси към нас – за това как действаме, как се достига до резултат, каква е гаранцията, дали ще бъде подходящо за вас и т.н. За да ви ориентирам, тук давам отговори на по-често задаваните въпроси. Вижте ги – надявам се да получите информацията, която ви е важна. В случай, че имате допълнителни въпроси, пишете - ще се радвам да им отговоря. А ако искате да се запознаем и да поговорим лично – заповядайте на първа среща.

1. Защо станахте кариерен консултант и откога се занимавате с това?

Кариерен консултант, занимаващ се само с тази дейност станах през март 2007, когато основах Кареа. Ключов момент за мен, за да направя този избор, беше 2006 г., когато започнах да усещам, че не съм на мястото си в настоящата работа, нещо ми липсваше, чувствах, че си губя времето. Изпадах все по-често в неприятни емоционални състояния, започнах да се уморявам по-бързо, да се успивам често, а мотивацията ми спадаше, въпреки позитивната оценка за работата ми.

Тогава започнах да си задавам въпросите: “Това ли е моята мечтана професия, моето истинско призвание? Мога ли да кажа, че наистина обичам работата си или просто я харесвам, защото се справям добре с нея? От отговорите разбрах, че ми предстои да взема важни кариерни решения. Този път исках да направя умни избори – такива, които ще ми дадат увереност, че съм на прав път и няма да ме доведат до същото състояние след поредните няколко години в усилия. Само че, как се правят умни избори? Как да си гарантирам, че ще се спра на най-подходящата професия за мен? Първо, дали ще се сетя за нея и второ, дали ще успея да позная, че е тя.

Започнах да издирвам информация за това как се прави избор на професия. В началото ми се струваше много неясно, твърде неструктурирано и сякаш зависещо от късмета откриването на идеалната професия. След като понатрупах информация, всичко започна да ми се струва твърде сложно и трудно. Почти бях на път да се откажа. За моя радост, попаднах на няколко добри книги, които ми дадоха разбиране и основа. Разполагах вече с много информация, а и вече ми се беше изяснил процеса като цяло.

Затова реших да подредя и опростя стъпките. И да опитам да го приложа върху себе си. Помогна ми натрупаното през годините знание, инструменти и опит в личностното развитие и управлението на човешки ресурси. С тяхна помощ създадох своя система за избор на професия, като включих в нея основно изпитани от мен през годините инструменти. Приложих я върху себе си и си потвърдих избора на занимание и формата на реализацията му. Сертифицирането като кариерен консултант също подкрепи увереността ми, че имам всичко необходимо. Оставаше само да започна.

И ето ме – вече петнадесет години продължавам да обичам работата си и да смятам, че тя е моето призвание и страст – “да помагам на хората да открият тяхната най-добра реализация”. От тогава постепенно доразвих и системата, За това време ме посетиха за консултация или проект над 200 души. Вярвам, че системата е работеща и помага на тези, които искат нещо повече от себе си и живота си – повече от това да бъдат просто добри в работата, която работят. И са готови да започнат отначало, но вече в ново – своето си поприще.

Аз намерих своето и зная след това колко много си заслужава търсенето и усилието. Готова съм да помагам на всеки, който иска да има причина да казва „Да. Обичам работата си – тя е моето призвание”.

2. На кои хора помагате най-добре и получавате най-добри резултати?

Хората, които вече имат опит – работили са нещо, вложили са се, доказали са, че са способни, но в един момент са почувствали нуждата от нещо по-специално от това да са добри в работата си и то е – да я обичат. Те познават добре себе си – силните и слабите си страни. Свикнали са да разчитат на себе си и да се справят сами. В Кареа им помагаме като ги превеждаме през системата за откриване на най-подходящата професия, структурирайки знанието и опита им и добавяйки нашите познания за процеса, за да успеем да направим качествено и истински търсенето и избирането. И разбира се, тези хора са готови не само да положат нужните усилия в търсенето, но и да се подготвят след това за новата професия и да навлязат стабилно в нея, за да настъпи денят, след който ще започнат да се будят щастливи от това, че отиват на работа.

3. Какво се очаква от човек, когато го консултират кариерно в Кареа?

Най-голямото очакване към човека е наистина да иска да открие идеалната за него професия. Когато това е налице, ентусиазмът е висок, а задачите по проекта са интересни и се извършват неусетно, на един дъх.

4. За кого не са програмите на Кареа?

 • За хората, които очакват решението от консултанта. Предпочитат да не се занимават с търсенето на най-подходящата за тях професия, а искат директно и бързо отговор.
 • За хората, които вярват, че всичко са направили, опитали и всичко знаят – на тях не им се правят упражнения, тестове или други действия. Те не вярват, че може да се намери решение на техния случай.
 • Хората, които твърде дълго са заглушавали вътрешния си глас и връзката със себе си, дотолкова, че да нарушат емоционалната си стабилност. Те често изпадат в противоречиви настроения като заемат противоречащи си позиции. В тези ситуации, правим пауза на проекта, ако вече сме го започнали или изчакваме със започването, за да може междувременно човека да поработи сам или със специалист по възстановяване на тази връзка със себе си и емоционален стабилитет.

5. Работи ли системата на Кареа за избор на професия?

Работи – можете да се запознаете със споделеното от хора, които чрез тази система са открили своята професия.

6. Колко време отнема търсенето на професия?

Около два-три месеца активна работа от страна на консултант и клиент със срещи веднъж седмично (или на две седмици) и задачи за между срещите.

7. Колко бързо мога да очаквам резултатите? (т.е. да започна избраната работа)

Мога да дам осреднен период на започване – смятам, че от 6 месеца до 3 години е напълно реалистично за повечето хора да се реализират на избраната от тях професия и да направят устойчив преход от настоящата към бъдещата професия. Ако искаме да сме по-прецизни, има три фактора, които влияят на продължителността на периода и това са: личността на човека, коя е избраната професия и обстоятелствата при човека и икономическата обстановка.

8. Как мога да съм сигурен, че ще успея да се реализирам в избраната професия и че тя наистина ще ме удовлетворява?

Сигурността идва от това, което знаем и сме извели за Вас като човек (особености, нужди, очаквания, мотивация, способности и т.н.), от информацията за дадената професия и от прецизността на направата на избор. Ако добре сме ви отразили и сме опознали професията, то изводите ни ще са реалистични и ще направим подходящ избор. Ето как в Кареа сме обезпечили трите ключови момента:

 • За да ви отразим максимално добре, сме подбрали надеждни инструменти и то така, че резултатите от тях да се “засичат” един с друг и ако има противоречие, да потърсим вярното за вас. В тези случаи, винаги последната дума е на екипа ни с вас – вие като най-големият експерт по вашата личност и консултантът като външен наблюдател и пренасящ опит от подобни ситуации специалист по инструментите.
 • За да подсигурим избора на професия, която ще е подходяща за точно вас, по време на проекта създаваме списък с персонални критерии за идеалната за вас професия. Той се базира на информацията за вас, която вече сме извели. Оценявайки и избирайки чрез този списък дадена идея за професия виждаме къде има отклонения от идеалната ви професия и с какво ще се наложи да направите компромис, ако се спрете на нея.
 • За да подпомогнем по-прецизното опознаване на професиите и окончателното решение – правим проучвания за дадената професия и изготвяме доклади, в които отразяваме особеностите й, възможностите за реализиране в страната ни (или в която страна иска човек да я реализира) и т.н.
  Често правим и “проверка” на избора чрез срещи със специалисти от дадената професия, ходим на място, за да усетите атмосферата и ежедневието на дадената професия. При възможност, организираме повече посещения или включване в доброволчески проект в неработно време.

9. Има ли случаи, когато не се получава откриването на идеалната професия и защо?

Има. Не толкова често, но все пак имаме и такива случаи. От тях научаваме много. Достигнали сме до извода, че е най-трудно или невъзможно да се направи откриване на идеалната професия при хора, при които има:

 • Нарушена връзка със себе си – “не зная какво искам, не зная какво харесвам, не зная какви са силните ми страни, не зная кой съм аз”. Тези хора са объркани, несигурни, нестабилни. Често имат очакване от нас като консултанти да им кажем кои са те всъщност, а това е нереалистично и нездравословно за човека. Този тип състояния се овладяват най-често с помощта на специалист психолог.
 • Самопораженски наклонности – това са случаите, при които човек съзнателно пред себе си и другите заявява, че иска нещо, а поведението му е точно обратното. Такъв човек често отлага срещи и работата между срещите, прекъсва временно или за постоянно по някакви външни причини, не спазва уговорки, не участва активно със заданията между срещите. Поведението му като цяло говори за това, че сякаш иска да покаже на себе си и другите, че е направил и такъв опит, но и той няма да му донесе резултат. Тук отново препоръката е работа със специалист-психолог или самостоятелно с напътствия и подходяща литература.

10. Кога не е подходящо да се стартира кариерно консултиране?

Моментът за търсене на идеалната професия обикновено можете да го почувствате като настъпи при Вас, но ако попадате в някои от ситуациите по-долу, първо ще е добре да се справите с тях и тогава да започнете своето търсене на професия. Често припомням на хората, че покрива се оправя докато слънцето грее. Ако вече вали, най-добре би било да направим бързи временни поправки, за да намалим щетите от дъжда. Едва след като слънцето отново изгрее и времето стане нормално, можем да започнем с цялостното пренареждане на покрива. Ето и някои ситуцаии, при които търсенето на професия е добре да изчака докато те се овладеят:

 • Психическа нестабилност – депресия, личностна криза;
 • Финансова криза – безработица, задлъжнялост;
 • Болест (на физическо ниво) – постоянен по-нисък тонус, ниска способност за активна мисловна дейност;
 • Попадане в зона на висок стрес – драматично уволнение, тежък развод, смърт в семейството, катастрофа, друга тежка драма с човека или близките му.

11. Има ли възрастово ограничение за кариерно консултиране при вас?

Тестовете и упражненията, които прилагаме са за хора, които вече имат трудова култура и яснота за своята идентичност. Затова и сме най-полезни на хора над 20-24 години.

12. Мога ли да търся професията си с вас, при положение, че ходя на работа и не мога в работно време да излизам?

Да, напълно. Често срещите ни са в почивни дни, в празнични дни, след работно време, а понякога преди работа или в обедната почивка. Всеки човек е различен и е важно кога ще бъде най-спокоен и концентриран, затова сме гъвкави и с готовност се съобразяваме с тези нужди – така общата ни работа е по-качествена и по-сигурно достигаме до целта на проекта – да открием подходящата Ви професия.

13. Аз не съм от София – може ли да работим онлайн?

Разбира се. Имаме онлайн проекти дори и с хора от София – тази форма на провеждане на консултации има много предимства.

14. Как да съм сигурен, че няма да ми омръзне тази професия след време и отново да трябва да търся?

За това гаранция трудно може да се даде. Ако знаете, че обичате шоколад – можете ли да сте сигурни, че цял живот точно този шоколад ще ви се харесва (или този модел кола)? Ние се променяме – и нашите очаквания, нужди, способности също се променят с нас. Това, което ни остава е да следим тези промени и развития, да знаем точката, от която тръгваме и в която вече сме били удовлетворени, за да се преместим към нова точка, в която отново ще бъдем.
Една много добра база са материалите, които създаваме за всеки човек при проекта му в Кареа. Имайки тях, той може да изчете профилите на личността си и отговорите си на упражненията, за да установи какво в него се е променило; да разгледа списъка с критерии, за да разбере какво в описанието на идеалната работа вече не е валидно и какво иска да промени (да добави, да редактира или да премахне); да изчете списъка с подходящи професии и да обмисли дали някоя от тях вече не е по-подходяща за него и дали някоя друга е много по-подходяща на този етап.
След този анализ, сам или с нас, човек може по-бързо и лесно да установи какво е новото, което ще го прави удовлетворен по същия начин, както предишният му избор.

15. Ще си върна ли инвестицията, която правя в програма за избор на професия и от какво ще ми се компенсира?

Вярваме, че инвестицията се връща и то за по-малко от година. Как? Чрез спестяване на опит-грешки, честа смяна на работа, терапевти за здравето или за медицински лекарства, шопинг терапии, спа процедури и друга релакс терапии, до които прибягваме, за да компенсираме голямата цена, която плащаме – да не сме щастливи от това, което работим. Понякога откриването на подходяща професия може да спаси и атмосферата вкъщи и да заздрави нарушилите стабилността си семейни взаимоотношения, а на това ми е трудно дори да сложа цена. Както и на щастието 🙂

16. Добре, защо като цяло си струва да търся своята професия? Какви промени мога да очаквам?

Някои от промените, които може да настъпят при вас са:

 • Да станете по-целенасочен, по-ориентиран и по-бърз при взимане на решения за кариерата и живота си;
 • По-често да сте доволен от живота си и да се се чувствате щастлив;
 • Да станете по-желан служител (мотивиран, обичащ работата си) или по-отдаден предприемач (изпитващ страст към заниманието си);
 • Да станете по-здрав психически и физически;
 • Да изпитвате по-малко физическа и психическа умора от работния ден, седмица, сезон;
 • Да бъдете по-устойчиви на стрес в служебния ви и в личния ви живот;
 • Да имате повече време извън работата за истински важните неща (приятели, семейство, деца, пътуване), а не за възстановяване от преумората и потиснатостта;
 • Да придобиете усещане за свобода – защото вие сте поискали и избирали какво да правите, а не ви го налага животът.

17. Добре, аз искам да открия професията с помощта на Кареа. Какви са възможностите, за да стане това?

В Кареа имаме три програми, с които можем да ви подкрепим в търсенето и реализирането на идеалната професия.

I. Разширена програма – Тази програма дава оптимален резултат.
Подходяща е за хора, които искат добре да подсигурят избора си като предпочитат да имат подкрепа и странична гледна точка през целия процес.

 • 8 индивидуални консултации, в продължение на 3 месеца;
 • 12 личностни теста, 40 упражнения, 2 личностни профила;
 • Списък с около 30 персонализирани критерии за избор на подходящата професия; списък с около 20 подходящи за вас професии предложени от нас;
 • До 3 проучвания-доклади за водещите за Вас професии; до 3 срещи със специалисти от водещите за Вас професии;
 • План за реализиране в избраната професия.

II. Базова програма – тази програмата е подходяща за хора с по-голям трудов стаж, които могат лесно да се ориентират за същността на дадена професия, пренасяйки опит. Хора, които при
необходимост предпочитат самостоятелно да проучват и се срещнат със специалисти, за да си подпомогнат избора на професия.

 • 6 индивидуални консултации, в продължение на 3 месеца;
 • 12 личностни теста, 40 упражнения, 2 личностни профила;
 • Списък с около 30 персонализирани критерии за избор на подходящата професия; списък с около 20 подходящи за Вас професии предложени от нас;
 • План за реализиране, съдържащ ясни стъпки и съобразен със силните ви страни.

IIa. Курс по Базовата програма – това е съчетание за работа в група и индивидуална работа, което следва стъпките на Базовата програма и постига нейните цели, но при по-достъпен бюджет и включвайки предимствата на работата в група.

III. Подкрепяща програма – Програмата е подходяща за хора, които вече са преминали през някоя от основните две програми (Разширена или Базова) и имат изграден план за реализиране, създаден като последна стъпка от съответната програма (включващ прецизно избрана професионална посока и стратегия за навлизането в нея). В същото време, предпочитат да не действат сами по реализирането на част или на целия план, а да обсъждат и се подготвят за действията си с някой, който ги подкрепя.

 • 3 срещи – Обсъждане на въпроси, генериране на идеи; Подкрепа при взимане на решение по допълнителни въпроси; 3 месечни плана, детайлизирани по седмици с конкретни задачи;
 • 3 часа работа на консултанта извън срещите за събиране на необходима информация, проучване или техническа обработка на материали;
 • Осигурени информация и знание, които са необходими при осъществяването на стъпките за този период – устни инструкции или достъп до материали на Кареа;
 • 3-месечен достъп до нас по мейл или телефон за обсъждане или заявка на Вашите нужди в процеса на постигане на Вашите цели и задачи към тези 3 месеца.

IIIa. Групи за идеи – това е подкрепяща програма, която се реализира в група – много силна комбинация от индивидуална подкрепа на кариерния консултант и подкрепата на група от хора, които имат или са имали сходни предизвикателства. Отново предимство е редуцираният бюджет, освен плюсовете на работата в група.

18. Наясно съм коя програма искам, как може да започнем да работим по нея?

Първо се свързваме – по телефон или мейл, за да си насрочим една предварителна среща – нейната цел е да се запознаем лично, да уточним как ще работим заедно и други детайли. На тази среща се запознавате по-подробно и с програмата, а след това започва подготовката преди първата среща и се насрочва дата за нея.

19. Ако не съм готов/а да започна, а предпочитам да опитам сам/а първо, има ли с какво да ме подкрепите?

Да, разбирам ви, и аз съм извървяла този път сама и уважавам хората, които предпочитат така да откриват отговорите си. Ако не сте готов да работите с консултант или просто искате първо да опитате сам, можете да следите статиите, които публикувам в блога на Кареа. Вярвам, че ще мога да ви спестя малко време чрез насочване към подходяща литература и мои разсъждени, които споделям там.

20. Ако все още имам въпроси?

Можете да се свържете с нас по телефон, мейл, вайбър, фейсбук месинждър. Както вече споменах – нашето работно време често е вашето неработно време 🙂

Ами това е. Дайте знак – насреща сме. Всеки има право да открие и се реализира в професия, която да му носи смисъл, стойност и страст. А нашата работа е да помагаме на хората, които имат нужда от подкрепа в откриването на такава професия, за да го направят с лекота и увереност. До скоро!