Материал за статия в сп. Всичко за жената: Как да поискаме повишение?

Повишението е нещо желано от всички – то носи усещането, че сме успешни. Към него обаче не бива да се подхожда емоционално, а всичко трябва да се обмисли предварително, за да можем да си изиграем картите по най-добрия възможен начин.

Светлана Мутафчиева, кариерен консултант в „Кареа” (www.karea-bg.com) – първата в България бизнес организация за консултации при избор на професия, професионална реализация и развитие на кариерата – казва: „Кариерата на всеки човек е в неговите ръце.” Тя съветва да се замислите за няколко основни неща.

Най-важният въпрос, който трябва да си зададете, преди да поискате повишение, е „Сега ли е най-подходящият момент от моя живот за това”. Не бива да бъдете водени просто от болна амбиция или от желание да подражавате на своите близки, които наскоро са били повишени. Една такава промяна трябва да е предварително планирана и добре обмислена. Трябва да сте готови да отделите няколко месеца или дори година напред, за да се развивате правилно на новата позиция или с новите задължения. Защото повишение не означава само по-висока заплата, но и нови отговорности. Ако планирате сватба или бебе, не е подходящо точно в този момент да искате и повишение в службата, защото рискувате да не се справите с многото ангажименти.

Друг важен въпрос, който е добре да си зададете е дали организацията, в която работите, е готова за подобна стъпка. Какъв е смисълът да искате нещо, което отсрещната страна не може да си позволи. Ако нещата не вървят добре и фирмата отчита сериозни загуби, едва ли е най-подходящо да предявявате претенции за положителна промяна. Но, ако във фирмата ви има достатъчно работа и има нужда от някой, който да организира нещата, тогава най-вероятно е добър момент да поискате повишение – то ще може да се поднесе и приеме като решение на проблем, а управляващите обичат такива неща. Добър момент за подобна молба, е когато някой напусне и се освободи вакантно място. Важно е обаче вие самите да сте сигурни, а и да сте готови да убедите другите, че ще можете да вършите работата на напусналия колега поне на неговото ниво.

Когато сте в голяма компания, най-добрият период за подобно заявяване, е краят на годината. Тогава се правят т. нар. „годишни оценки” и често ръководителите едновременно с оценката провеждат разговор с персонала за очакванията, удовлетворението и амбициите на всеки. Към такъв разговор трябва да се подходи много сериозно и да се подготвите за него като за изпит. Не очаквайте, че ще ви предложат повишение просто така. Може разговорът да си остане само формален, но ако вие сте се подготвили добре, ще сте в състояние ясно да заявите исканията си, да бъдете чути и правилно разбрани.

Важно е също да проучите към кого трябва да се обърнете при желание за повишение – дали към прекия си шеф или към големия началник. Има фирми, в които редът за тези неща е много строг и ясен, и ако прескочите прекия си началник, може само да си навлечете гнева му. Добре е да проверите как точно стават нещата във вашата фирма – дали е прието да се иска директно повишение или трябва да се напише официално писмо и т.н.

Обикновено изборът на подход за такъв разговор зависи от стила на ръководителя ви. Ако той не държи толкова на официалностите и винаги е готов да поговори с всеки за неговите проблеми, нужди и желания, то тогава може да поискате повишение и в неформален разговор. Все пак не използвайте фирменото парти за това, защото тогава едва ли ще ви вземат насериозно.

При по-консервативните шефове едно мотивационно писмо е може би най-добрият вариант. В него трябва ясно да формулирате целите си и най-вече да докажете, че сте готов да поемете повече ангажименти, да полагате усилия, за да се подготвите за справяне с новите отговорности и да опишете кои ваши качества ще бъдат полезни при самата промяна, а и след това – на новата позиция. Недейте да пишете само колко много работа вършите, а по-скоро се съсредоточете какво ще можете да направите, ако вече сте повишен. Каква е логиката да ви повишават, ако си вършите работата идеално и сте най-подходящ на сегашната си длъжност? Докажете, че ще сте по-полезен на новата и може би ще ви я дадат.

Разбира се, най-добрият вариант е молбата за повишение да става очи в очи, в сериозен разговор. Предварително си напишете всичко, което искате да кажете и го научете добре, за да не се окажете неподготвени. В изказването си трябва да отговорите на няколко въпроса:

– какво искам да постигна в тази компания;

– защо смятам, че ще се справя на новата позиция;

– кои мои качества, знания и умения ще ми помогнат за това, което ще трябва да правя, ако ме повишат.

Изказването ви не бива да е абстрактно, а с много конкретни примери от досегашната ви работа. Най-добре е да подбирате примери за ситуации, които са известни на събеседника ви. В изказването си се стремете да не сте емоционални. Ръководителите имат нужда от сериозни, зрели и улегнали хора, а не от някой, който се жалва и се моли за повишение.

Бъдете готови да получите и отказ. Важно е да знаете как да реагирате при такъв обрат. Никога не бива да си тръгвате обидени при отказ, защото не се знае утре как ще се стекат нещата. Опитайте се добре да вникнете в основанията за отказ. Фокусирайте се върху тези, които се отнасят пряко до вас и вашите качества. Уверете се, че ако вие положите усилия и промените нежеланото, ще се разгледа отново молбата ви. И ако наистина искате това повишение, няма да е трудно да промените някои свои неподходящи навици или да развиете нови качества и умения. Поставете си срок и действайте. В случай, че основанията в отказа са извън вашето влияние, оставете си вратичка и подчертайте, че не сте разочаровани, но че се надявате да получите такъв шанс при подходяща възможност. И това може да стане скоро.

3-те основни грешки при искане на повишение:

– да не сте добре подготвен;

Ако просто отидете при шефа с идеята да поговорите за евентуално повишение и не сте го обмислили добре, рискувате да ви зададат конкретни въпроси, на които да не можете да дадете отговор или да пропуснете да споменете важни факти и доводи, които биха били на ваша страна. Това ще ви гарантира провал още преди старта.

– да сте прекалено емоционален;

Ясно е, че когато човек иска повишение, той малко или много е емоционален. Мениджърът обаче в такава ситуация е изключително рационален. Тайната е и вие да погледнете на въпроса колкото се може по-рационално. Така ще се приближите по-близо до мисленето му. А това при всички случаи е добре, защото ще заговорите на неговия език и е по-вероятно да бъдете чути.

– да шантажирате.

В никакъв случай не изнудвайте и не заплашвайте, че, ако не ви повишат, ще напуснете. Можете да го направите само, ако наистина сте готов да го направите. Но дори и този път да изпълнят молбата ви, шефовете вече ще знаят, че вие сте човек, който шантажира и никога няма да ви имат пълно доверие.

Важно!

Когато искате повишение говорете в бъдеще време, а не в минало време. Тоест не изтъквайте само какво сте правили до сега, а наблегнете на това с какво ще сте полезни в бъдеще.

Публикувано в сп. Всичко за Жената, м. Октомври, 2007 г.
автор Бела Чолакова по материали от Светлана Мутафчиева