Как медитацията помага при избор на професия

Karea-blog-meditation-why

Аз лично медитирам от 1999 г. Понякога редовно, в други периоди – по-рядко, но като цяло уважавам този инструмент и вярвам, че има много ползи от него.

Защо медитацията може да е от полза на хората, на които им предстои избор на професия?

1. Медитацията спомага за намаляване на “вътрешния шум” – мисли, които заглушават други мисли или се преплитат с тях. Помага да се настроим за по-финно чуване на вътрешния глас или както го наричат още – нашата интуиция.

  • Много се зарадвах, когато прочетох в книгата “How to find your Element?” на сър Кен Робинсън, че той също въвежда медитацията като едно от средствата за “настройване” преди да се започне самоопознаването и търсенето на най-подходящата дейност.
  • В Хюман дизайн, както вече говорихме, при две от групите (около 70% от населението) се дава препоръка да “откликват” на възможностите, т.е. да чуват вътрешния си глас и да следват онези възможности, които са в унисон с него. Това би се улеснило сериозно, ако се научим да “притихваме” и да се чуваме.

2. Медитацията спомага за повишаване на осъзнатостта / будността – сякаш “картинката” започва да става по-ясна и лесна за обхващане. Това е наистина важно, ако искаме да се самонаблюдаваме и анализираме, да видим себе си и живота си тук и сега, в миналото и в переспектива. Будността може да ни помогне също за “улавяне” на възможности, които не са толкова очевидни и за своевременно реагиране.

3. Медитацията ни прави по-позитивни – тя намалява стреса и вътрешното напрежение – това ни прави по-отпуснати, по-благи и по-позитивни. Тази нагласа според мен, а и отново според сър Кен Робинсън (отразено в споменатата по-горе книга), е важно условие, за да се случи търсенето и най-вече разпознаването на подходящата реализация. Скептицизмът и песимизмът, огорчението и обидата, разочарованието и умората са нагласи, с които само можем да си докажем колко “достоен” за тези чувства е светът, другите, съдбата ни и ние самите. И съвсем логично – трудно може да очакваме това да доведе до стъпки в посока успех, удовлетворение и щастие.

4. Медитацията като умение да се “влиза на ниво” е полезна и за работа със себе си – в НЛП също се ползва този инструмент, когато ни е нужно да си изградим убеждение за себе си или като предварителна подготовка за усвояване на ново умение. Умението да “отскачаме” до онези вълшебни 14 мегахерца (нивото на пасивната медитация) ни дава и още нещо – възможността да се допитваме до пълния капацитет на мозъка си. В този режим почти няма въпрос, загадка и проблем, които да не могат да намерят своя отговор – това го казвам от собствен опит. Също е много полезно при кризисни, нови ситуации, когато се изисква запазване на спокойствие и адекватно действие. Обикновено в такива случаи, хората се афектират и мозъчните им ритми отскачат високо над обикновеното, също се повишава нивото на адреналин. Това ги прави по-малко способни да мислят трезво и да взимат подходящи решения за действие.

5. Пасивното медитиране е основа за Активна медитация –  Пасивна е онази медитация, в която си почиваме, потъваме в безвремие, отпускаме се и се зареждаме с енергия. При Активната медитация, може да се въвеждат определени мисли и нагласи чрез изчитане, докато сме в това състояние, с цел постигане или затвърждаване на личностна промяна. Например – за повишаване на самоувереността ни, за постигане на вътрешен баланс и т.н. Но както казваше и моят учител по медитация, “най-голям е приносът на пасивната медитация – овладеем ли нея, ще получим 80% от ползите на медитирането”.

Аз се запалих по този инструмент през далечната 1998 година от една книга (трилогията на Пако Рабан), а на следващата година се научих да медитирам в Марков колеж. Според тяхната система за обучение в медитиране, за да се научите да го правите, следва да се упражнявате 21 последователни дни, два пъти дневно по 20 минути, което се оказва едно сериозно предизвикателство, но хубавото е, че ако го направите, след това става като с карането на колело – когато и да поискате, колкото и време да не сте медитирали, винаги ще си спомняте как да го направите и ще можете да се възползвате от благата му.

Дали успях да ви запаля? Ще се радвам, защото наистина си струва. Ама наистина 🙂