Какво искаме всъщност?

Това е един от най-трудните, но и най-важните въпроси, които в Кареа задаваме и търсим заедно с  клиентите си. Всичко останало, свързано с уменията ни, характерите ни, качествата, знанията, опита и т.н. е по-скоро средство, което може да ни помогне да реализираме желанието си, но ако не знаем какво искаме…

Страшничко е да определиш какво искаш. Защо ли? Ами защото да поискаш нещо, означава да поемеш отговорност, че точно това искаш. Означава също, че ако го реализираш един ден, от теб ще се очаква да си щастлив. Означава също, че следва да е такова нещо, че да може да го достигнеш, защото ако се окаже невъзможно, това вероятно ще те направи нещастен и неудачник и то най-вече в собствените очи. С други думи, да поискам нещо е почти със силата да избера, да определя съдбата си. Затова и понякога искането ни плаши. Затова често се скриваме зад ловката мисъл, че от нас не зависи много, че е важно да реализираме това, с което разполагаме в момента, вместо да “хвърчим в облаците”. И това е един много разумно звучащ избор. Избирам да не следвам желанията си. Избирам да нямам мечти и желания. Просто да живея, за да не се разочаровам, да не страдам.

Нерядко са случаите в Кареа, когато човекът иска да планираме и подготвим следващата му реализация, без да мисли за далечно бъдеще, преследване на някакви цели, желания. Просто да започне работа и нищо повече. Така и става.

Цената да не се разочароваме, обаче, се плаща с това да не се и очароваме, да не се вдъхновяваме и да не мечтаем без граници. Ако не се отлепим от земята, на която здраво сме стъпили, няма опасност да паднем, но няма и шанс да видим земята отвисоко, да достигнем нови висини.

Ако все пак се осмелим…

Ще споделя три въпроса-упражнения, които често използвам при работата с клиенти, когато достигнем до темата “Какво искам?”.

1. Представете си, че сте срещнали вашата фея-вълшебница или дори златната рибка. А защо не – намерили сте вълшебния пръстен на Арабела или вълшебната лампа на Алабин. Ако вече сте си избрали едно от горните, може да си отговорите на въпросите:

Какво бихте си поискали? Какво бихте искали да имате (притежавате)?
Как бихте искали да изглеждате?
Какъв бихте искали да станете, с какво да се занимавате, да правите?
Какъв бихте искали да бъдете като човек (какво в себе си бихте искали да промените)?

2. Следващото упражнение е насочено директно към дейността и реализацията ни:
Ако срещу вас се намира съдбата и ви даде възможност да поискате точно десет неща, свързани с работенето и реализацията ви, какво бихте поискали с по една дума.

3. Третото упражнение е по-рационално. Научих го от моя учител от Марков колеж. Един кратичък, но силен въпрос – “Какво ще направите, ако знаете, че със сигурност няма да се провалите?”

Осмелихте ли се да поискате вече? Опитайте, дори да е на шега. Апетитът идва с храненето.