Материал за статия в сп. Всичко за жената: Как да заобичамe работата си отново?

Всеки от нас стига до момент, в който се чувства неудовлетворен от работата си. Вместо веднага да мислите за промяна, е добре да се опитате да си върнете ентусиазма и обичта към работата. Как може да стане това съветва Светлана Мутафчиева, кариерен консултант в “Кареа ООД” – организация за кариерно консултиране.

Що се отнася до работата, някои хора я обичат повече със сърцето си, други повече с разума си. В зависимост от това към кой тип спадате, трябва да прилагате различни техники за възвръщане на обичта към работата.

Ако обичате повече със сърцето си
Ако имате емоционална привързаност към работата си, но тя вече е “изстинала” е достатъчно да обърнете отношението си към нея. Това е по-добрият вариант, защото не зависи от външни условия, а само от собствената ви нагласа, която е по-лесно да промените.

Има няколко начина:

Въздействате на мислите си. Всеки път, когато имате негативна мисъл свързана с работата си, я обръщайте и поглеждайте на нея от другата й страна. Например вместо да си казвате „имам много проекти, върху които да работя”, си казвайте „така ще получа повече пари” или “денят ми е изпълнен с дейност и полезен”.

Създайте си всекидневни ритуали за зареждане. Сутрин отделяйте пет минути и си представяте какво хубаво искате да ви се случи през деня в професионално отношение.

На работното си място се заобиколете от дребни неща, които да ви радват – сложете си хубава снимка на Desktop-а, саксия с цвете, картичка от любимо място.

Ако имате възможност слушайте от време на време приятна музика. Много зареждащо е и когато имате на бюрото си книга с мъдри мисли и сутрин си четете по една и си избирате коя да е мисълта на деня ви.

Създайте си ден на щастието. Това може да е един ден месечно или всяка седмица. Важното е колегите да знаят за това и да се стремят да не ви тормозят. Така цял ден ще си повтаряте, че днес трябва да сте щастливи и ще видите, че това ще се случи. Може да въведете практиката за целия офис и да си имате общ „петък на щастието”, в който да се стремите всички да се разбирате добре.

Следете енергията си и когато се почувствате изтощени, се презареждайте. Сами ще намерите кой е най-успешния начин за вас – дали да стоите със затворени очи, дали да се разходите, дали да слушате приятна музика. Обаче недейте да бъркате пушенето в коридора със зареждане с енергия.

Седнете спокойно и си спомнете за хубаво преживяване, което сте имали в службата. Постарайте се да събудите в себе си емоцията от онзи момент и да я изпитате отново.

Спомнете си деня, в който сте постъпвали на сегашната си работа. Събудете в себе си ентусиазма, който сте изпитвали тогава, и желанието за всичко, което сте искали да постигнете.

Ако обичате повече с разума си
Световно известният специалист по кариерно развитие Едгар Шейн говори за „котви на мотивацията”. Те са от значение за всички, но при всеки от нас една от тези котви на мотивацията е водеща.

Ние сме мотивирани от една работа заради:

самото действие и процес на работата;
възможностите, които в бъдеще би ни предоставила работата;
резултатите, които постигаме;
условията, които ни предоставя работата;
екипът, с който работим;
престижът, който ни носи работата;
мисията, която изпълняваме;
гъвкавото работно време;

Преценете кое от тези неща е най-важното за вас и вижте дали сегашната ви работа ви го предоставя. Замислете се дали винаги положението е било същото и с какво нещата са се променили с времето за вас. Ако не получавате това, което е най-важно за вас, имате шанс да си го извоювате. Знаейки от какво имаме нужда, за да обикнем отново работата си, ние ще сме в състояние да го формулираме и да го заявим открито.

Въпрос-отговор
Има лесен начин чрез въпроси и отговори да разберете до каква степен сте удовлетворени от работата си. Внимавайте! Тези въпроси са нож с две остриета – те могат да ви накарат да осъзнаете, че всъщност много цените работата си, но и да ви покажат, че нещата не са никак розови. Препоръчваме ви да си записвате отговорите на лист, за да можете да ги осмислите.

Запитайте се:

Защо навремето започнахте тази работа? Какво очаквахте от нея и дали очакванията ви се сбъднаха?

Кои са нещата от всекидневието ви в работата, които харесвате?

Има ли поне пет неща, които всекидневно правите и резултатът от тях да е важен за процеса на работата?

Какво харесвате в хората, с които работите? Добре ли се чувствате в тяхната компания и биха ли ви липсвали, ако напуснете?

Защо сте в тази компания и съответства ли тя на плановете ви за развитие?

Какво точно ви носи тази работа – опит, емоции, знания, добри условия, възможности?

Отговорите на тези въпроси могат да ви накарат да осъзнаете, че всъщност недоволството ви от работата е просто следствие от натрупано напрежение или резултат от еднообразието. Ако нещата са така, тогава лесно може да ги промените с някоя от изброените техники. Ако обаче се окаже, че работата ви просто не ви удовлетворява и не отговаря на плановете ви за развитие, тогава може да поговорите с шефа си сериозно за това. Важното е добре да формулирате исканията си и да прецените как той може да ви мотивира. Ако обаче не срещнете разбиране от негова страна, или се окаже, че всъщност проблемът е не толкова в работата, а в самите вас, тогава може би е добре да се замислите за промяна.

Статията е подготвена от Бела Чолакова,
публикувана в сп. Всичко за жената по материали от Светлана Мутафчиева