Когато сме в безизходица – 3 част: Техники за раждане на идеи за различни решения

Karea-blog-new-ideas-technics

Като естествена последователност от предходните първа и втора част, този пост следваше да се съсредоточи върху това как да изведем конкретните стъпки на база избраното вече решение за излизане от нашата безизходица. Това, обаче, ще  направя в следващата част.

Сега ми се иска да споделя още техники за раждане на идеи за различни решения.

Смятам, че това е една от най-затрудняващите стъпки и често не можем да я преминем, защото не ни хрумва нито едно решение. А това всъщност е нормално – нали знаете за израза – “Когато сме в гората, виждаме отделните дървета – ако искаме да видим цялата гора, следва да излезем от нея.”
Така е и със сериозните проблеми – често не можем да “излезем” от тях и да погледнем ситуацията в цялост.

Надявам се следващите подходи да ви помогнат в такъв един момент и да ви осигурят поне няколко алтернативи за излизане от безизходицата, а след като ги генерирате, можете отново да се върнете към част 2, където разказвам за двата типа подходи за правене на избор – рационален и интуитивен.

И така… Как да генерираме идеи за възможни решения за излиза не от нашето “без-изходно” положение?

– Отразете проблема на някакъв носител. Можете да го опишете, да го нарисувате (със схема, с майнд мап – това е много добър подход, за който може да се намери много в интернет) или ако предпочитате говоренето – да го запишете (вече има много технически средства за запис, като започнем дори от мобилния ви телефон).

Редактирайте – след като отразите проблема, изчакайте известно време и прегледайте отново отразеното. Вероятно ще искате нещо да добавите или да махнете – направете го.

Дистанцирайте се – прегледайте отново написаното до момента сякаш проблемът не е ваш, а някой ви е изпратил описанието на негов проблем. Вероятно отново ще има какво да се дооправи в представянето му.

– Включете чужда гледна точка. Вариантите за това могат да са различни:

1. може да прочетете написаното мислейки си какво би казал някой от близките ви, който добре познавате и знаете как би реагирал;

2. ако сте ходили на терапевт, консултант или друг специалист, можете да се опитате да погледнете на проблема през неговите очи и да чуете какво ще ви посъветва;

3. представете си, че вие сте този, от който се очаква съвет, а някой отсреща ви е споделил този проблем;

4. можете да ползвате мнението на авторитети по подобен проблем, които са отразили в книги, статии, постове и т.н. Ако в личната ви библиотека не се среща нищо подходящо, обърнете се към интернет – като за ключова дума напишете вашият проблем.

Има и още един подход за генериране на идеи, който е изцяло във вашите ръце – можете да използвате силата на вашият собствен мозък, като го стимулирате по определен начин. Ето малко идеи за това:

Подходът “Случайна стартова дума” – това е подход за раждане на идеи, за който научих в Марков колеж. Технологията е следната – замислете се сериозно за проблема си, след като сте го описали стегнато на някакъв носител. Мислете концентрирано. Ако в този момент добавите някаква дума – съвсем различна от вашия проблем, много е вероятно мозъкът ви да поиска да я свърже с проблема. Така се задействат допълнителни центрове на мозъка и е много вероятно да ви дойде идея, за която не сте се и замисляли.

Как да извеждате тази случайна дума? – може да отворите книга на произволно място, вестник, сайт, речник и т.н. Важно за процеса е предварително да изберете къде се намира думата, която ще ползвате (напр. горе вляво на страницата, 14-тата дума, 1-ви ред) и да си обещаете, че няма да взимате друга дума, ако не видите веднага решението с тази, която ви се е паднала. Подходът е изпробван многократно и от собствен опит мога да споделя, че често донася добри допълнителни идеи.

Подходът “Случайната стартова мисъл или послание” – подобен е механизмът както при “Случайна стартова дума”. Виждали ли сте оракул? Това са различни вдъхновяващи мисли, които отлично могат да стимулират мозъка ви, докато се е концентрирал върху даден проблем. Ето една мисъл от Оракула (случайно изтеглена за случая) – “Ние решаваме да отидем до луната или да направим друго нещо не защото е лесно, а защото е друдно” Дж. Ф. Кенеди. Как ви се струва?  И тук мога да споделя от опит – подходът работи.

Същият механизъм се използва и при цитати от книги или размисли по дадена тема. Подобно нещо с удоволствие открих на блога на Камелия Хаджийска. Там тя е сложила възможност за теглене на карти “Ошо зен таро”, в които се дават напътствия по дадена тема – например Ленност, Умът, Самотата и т.н.; Кратка приказки, притчи с някакво послание; Случайно избран откъс – от книга, Вдъхновяващи мисли.

– Използване на метафори за раждане на идеи – подход, за който научих в книгата “НЛП за 21 дни” – подходът препоръчва да използваме метафори и да се опитаме да приложим казаното в тях към проблема ни. В книгата имаше примери за такива най-общи метафори (твърдения). Например: “Птиците летят”, “Дърветата остават без листа”, “Има приливи и отливи”, “Змиите са красиви”, “Високите планини са голи”. Предполагам става ясен механизма и какво се има предвид под метафори в случая. Важно е да прилагата отново само една метафора към даден проблем, за да “принудите” мозъка си да генерира идеи с наличните ресурси.

Подход “Обратно мислене” за стимулиране на творческо мислене. Много интересен подход, за който узнах в същата книга.  Взимате едно твърдение (например вашия проблем или някоя условност свързана с него) и го обръщате точно наопаки. Примерът в книгата беше свързан с един производител на шоколад, който обръщайки фразата “шоколадът е вреден за здравето” получава “шоколадът е полезен за здравето” и така му хрумва да се насочи към добавки, които да увеличат полезността от неговите шоколади.

И така, ако опитате някоя от техниките и тя проработи за вас, вероятно ще имате нов поглед на проблема ви и най-вече – идеи какво още можете да направите, за да излезете от него.

Добре е да не се спирате след като ви е хрумнало едно решение. Вселената е толкова богата, няма нужда да се поставяме в усещането за ограничен избор. По-добре да помислим още малко, за да си осигурим усещането за свобода на избора.

Някои хора бягат от това да имат избор (повече от една алтернативи), защото това означава, че ще се наложи да взимат решение. Ако това е вашият случай, останете на една алтернатива, но със знанието, че ако не се получи, можете отново да се върнете към стимулирането на идеи и да изведете нова алтернатива за себе си.

Ясно е, че всичко това е възможно да се извършва и с втори човек, който да въведете. Описала съм го по-скоро през случая, когато сами работите върху проблема си, защото смятам, че това е най-трудното – всичко останало е споделена с отсрещния човек отговорност, пък и обединен капацитет за раждане на идеи.

Ако решите да опитате сами и не се получава, пък нямате с кого да споделите, можете да ми пишете, за да се опитам дистанционно да ви подпомогна с идеи и алтернативи.

Оставям ви да опитвате и дано успеете и да се позабавлявате.

До скоро!