Как да разпознаем работата, с която бързо ще излезем от криза

Karea-blog-crisys-out-jobВ предишен пост говорихме за това защо, когато сме в криза, не е добре да сменяме професията си и стигнахме до извода, че следва да изчакаме да “спре да вали” и да се почувстваме спокойни, преди да започнем “качественото пренареждане на покрива ни”.

В този пост ще споделя конкретни напътствия за това какво да правим, докато още сме в криза. Това включва идеи как умно да изберем следващата си работа и започвайки я да излезем по-бързо от кризата. И по този начин да можем да се съсредоточим върху търсенето на подходящата за нас професия след това.

И така, в криза сте – започнете с това да планирате. Но ви съветвам да направите два плана – план 1, с който да планирате излизането си от кризата и план 2, в който да отбележите дългосрочната си цел, която ще преследвате, след като излезете от тази криза.

Защо два плана?
От една страна, имайки план 1, ще се фокусирате върху ясни и практични действия, които много вероятно да доведат скоро до резултат – да си намерите нова работа. Няма да се обърквате от различни идеи за смяна на професията, които са ви хрумвали в един или друг момент, и да пилеете енергия в кандидатстване за нещо, за което не сте подготвени.
От друга страна, имайки план 2, ще съхраните намеренията си черно-на-бяло и ще можете да се върнете към тях, когато кризата отмине – те са вашата гаранция, че няма да останете във временното си решение (компромисна работа), а ще продължите да търсите своето, щом бурята отмине.

Не се впускайте надълбоко и в детайли при план 2, защото приоритет ви е първият – той е спешен. Вторият план може да бъде, на този етап, просто списък с намерения. Едва след като започнете нова работа и се почувствате спокойни, ще имате достатъчно време, сили и увереност, за да прецизирате план 2 с конкретни стъпки за това как да потърсите подходящата за вас професия и/или как конкретно да се подготвите за нея.

Приоритет №1 докато сте в криза: Да излезете от кризата – съвземете се, съберете сили и тогава се впускайте в по-сериозни и енергоемки начинания.

Каква работа да потърсите, така че бързо да излезете от кризата и да се насочите към своя план 2.

1. Насочете се към работа, която вече сте работили – имате опит, образование, умения. Защо ли?
– по-вероятно е да получите покана за интервю и възможност да започнете работа;
– няма да ви изисква много усилия навлизането в работата на новото място. Тази енергия ще можете да ползвате за друго – да се възстановите от кризата и да започнете да търсите истинската си професия, но за това ще поговорим по-късно;
– справяйки се достатъчно добре на позната за вас работа, е по-малък риска от това да се наложи след един или два месеца, отново да си търсите работа. А това е важно, защото повторното връщане в криза след само един или два месеца излизане от нея, би влошило състоянието ви и би довело до по-малки шансове да се “съберете” и да успеете в последващо търсене на работа.

2. Подберете добре средата и условията, в които ще извършвате работата – Средата и условията са силно въздействащи – една и съща работа изглежда по съвсем различен начин, според екипа, фирмената култура, мащабът на действие и т.н. Ако на досегашната ви работа не сте се чувствали удовлетворени, една от причините може да е била средата. Затова при новото търсене, се насочете към същата позиция, но в среда, максимално близка до най-подходящата за вас.  Така ще повишите удовлетворението си, ще имате по-добро представяне, няма да се изхабявате излишно и най-вече – ще имате търпението да изчакате откриването на подходящата ви професия. Това, към което следва да се стремите, е да попаднете в среда, в която ви е приятно и не ви изморяват атмосферата и хората.

3. Помислете и оптимизирайте нуждите и изискванията си към новата работа – не ви трябват огромни доходи или “велика” работа – необходима ви е работа, на която да издържите около година и доходи, които ще могат да покриват със сигурност вашия здравословен финансов минимум за това време – времето за което ще търсите, изберете и започнете да се подготвяте за вашата най-подходяща работа. Казвам “около” година, защото има изключения – понякога, изборът на подходяща професия се проточва, или подготовката се оказва трудна, затова е добре да знаете, че може да останете и по-дълго на “временната” работа.

4. Проверете дали няма да се изискват твърде големи за вас усилия и енергия на новата работа. Ключово е да ви остава енергия и сили за времето ви извън “временната” работа – следва да имате енергия / сили след работа или в почивните дни, за да можете да мислите за вас и вашето търсене (план 2). Когато изразходваме много енергия и сме непрекъснато под напрежение, има риск силите да не ни стигнат и “временното” да стане постоянно. Важно е да се отбележи, че различните хора имат различни граници на понасяне на стрес – важно е точно за вас  кое е уморително и кое е поносимо, така че да оставате “във форма” след работа и в почивните дни.

5. Въведете ситуацията пред бъдещия работодател. Можете и да не го правите, но ако ви е важно да сте искрени, по-добре го направете. С това поемате риска да не започнете на съответната работа, но ако премълчите, въпреки че ви е важно да сте искрени, това ще “отравя” дните ви докато сте на тази работа. От друга страна, там където приемат тази уговорка, ще имате подкрепата на работодателя. Струва ми се, че работодателите от по-новата вълна биха разбрали мотив, който е свързан с търсене на истинската професия и следването на лична мечта. Да не забравяме и това, че самият работодател може да ви помогне – ако се окаже, че в неговата компания откриете подходящата професия – ще остава само да се прехвърлите в удобен момент към нея. Кой би се отказал от мотивиран служител, открил своята подходяща професия?

Това бяха съветите, с които да се ориентирате към кои позиции да кандидатствате с оглед на намерението ви –  освен да излезете от временната криза, да откриете подходящата професия и да започнете да се готвите за реализирането си в нея.

Относно това как точно да търсите работа – какви канали да ползвате, как да подготвите документите си кандидатстване, как да се държите по време на интервю – струва ми се, че има много изписани напътствия в интернет към момента по тези теми. Затова и ще приема, че следвайки настоящите насоки за избор на “временна” работа и прилагайки съветите за търсене на работа, скоро ще успеете да започнете работа на позиция, която бързо ще ви извади от кризата, но и ще ви осигури време и енергия за следващата стъпка – план 2.

А след като приключите с план 1, започвайки нова работа, дайте си малко време за възстановяване и успокояване, но планирайте кога ще започнете да мислите и развивате своя план 2, за да не се отпуснете, да започнете да отлагате и неусетно да забравите.

В следващ пост ще разкажа за това как в спокойни условия, докато имаме стабилна работа, да започнем да търсим и се подготвяме за подходящата за нас работа (план 2).

А дотогава – смело напред към излизането от кризата!

P.S. тук ще спомена две изключения от горните напътствия:
– ако вие сте в криза, знаете вече коя е подходящата професия за вас и въпреки, че нямате опит в нея, получите предложение да я започнете и готовността на работодателя да ви изчака да навлезете, не се колебайте. Това би бил един съкращаващ пътя ви шанс.

– ако сте работили на позиции до момента, които изискват умения, поведение, качества и т.н. различни от вашите и вероятността да имате добро изпълнение е много ниска, което може да доведе до скорошно прекратяване на договора и отново да останете без работа. В този случай, ако ви е трудно да се справяте с такава работа, бих ви посъветвала да се обърнете към кариерен консултант (или към агенциите по труда), за да ви помогнат да изберете работа, на която да можете да останете поне година, като имате потенциал да се справяте добре.