Защо да не сменяте професията си, когато сте без работа или в криза

umbrella and rain drops

Може би и вие сте от хората, които винаги са знаели или пък наскоро са открили, че за тях е важно да работят нещо, което ще им доставя удоволствие, ще им носи смисъл, ще ги “изпълва”. Това желание е силно, но често го потискаме заради някакви обстоятелствата в живота ни – семейство, финансови обвързаности – и най-вече – заради стремежа да запазим вече установения  стабилитет, който може и да не е най-доброто, но поне ни носи сигурност и спокойствие.

За добро или лошо, понякога нещо се случва и ни “изважда” от стабилитета – може да са ни уволнили или да сме напуснали заради претоварване, което е повлияло на здравето ни. Или обмисляме напускане, защото вече не издържаме психически и физически; или пък ни предстои да се завърнем на работа след дълго отсъствие, а установяваме, че не желаем да се върнем там.

В точно тези моменти, когато “чергата е издърпана изпод краката ни”, изкушението да се замислим коя е нашата истинска професия и да започнем да я търсим, е много голямо – така и така вече сме в промяна, защо направо да не сменим и курса на движение като цяло.

Можем, да, но в малко ситуации, които ще изброя по-долу. Обикновено е трудно в такива моменти да се търси и избира подходяща професия. В този пост ще се опитам да дам отговор на въпроса: Защо не е добре по време на криза, да се насочим към търсене на нова професия?, а след това (в следващия пост) ще очертая стъпките, които е по-добре да предприемем в тази ситуация, за да достигнем до момента, в който ще е по-подходящо подобно търсене.

Първо, нека най-общо да кажа какво имам предвид под “криза” – това е необичайна ситуация, при която един или повече от аспектите ни – психически, финансови, физически… е в по-неблагоприятно състояние от обичайното за нас. Често, ако един от аспектите започне да “страда”, се отключва криза и в останалите.

И така, защо в криза да не сменяме професията си? Нека да разгледаме най-общо от какво зависи успеха при смяна на професията. Като кариерен консултант смятам, че за да направим промяна в кариерата, са ни нужни три ключови елемента и от качеството на преминаването ни през тях, зависи как и доколко успешно ще реализираме промяната в кариерата си:

1. Да сме открили коя е тази професия, която е подходяща за нас.

2. Да сме се подготвили за нея – знание; овладяване на умение; разрешения, дипломи и сертификати (ако са необходими); финанси, ако ще я практикуваме като свободна професия или бизнес.

3. Да сме уверени и спокойни (непритиснати) при вземането на решение за кандидатстване, приемане или отхвърляне на предложения, както и воденето на преговори и уточняването на детайли с бъдещия ни работодател.

Ето ги и причините, заради които е добре да не търсим работа, докато сме в криза:

I. Ако не намерим добър отговор на първи въпрос, има опасност да направим грешката на човека със стълбата от популярния пример на Стивън Кови – да се качим по стълбата до горе само, за да установим, че това не е нашата стена. Да вложим усилия и надежди и да “попарим” ентусиазма си с откритието, че не сме направили добър избор за нас – доста неприятно и обезкуражаващо, нали? За да открием подходящата професия, ние изхождаме от знанието за себе си – кои сме; какво искаме; какво вярваме, че можем и т.н. Често в криза, отговорите на тези въпроси се променят – оттам и представата за подходящата стена вече не е същата, каквато би била, ако не сме в криза.

II. Ако имаме добър отговор на първи въпрос, но не сме направили второто (не сме се подготвили), рискуваме да останем в основата на правилната стена, защото не можем да се качим по стълбата й – т.е. да не можем да намерим работа и накрая да се откажем (временно или както по-често се случва – завинаги и да оставим професията в бляновете си). Всъщност “умната” подготовка може да не премине през обичайния път за подготвяне, а да намери по-“преки” пътища, които отново да ни доведат до точката, в която ние ще сме готови да започнем, на едно добро ниво, новата професия. Но за да открием умен път, имаме нужда от време – внимателно да проучим ситуацията, да общуваме с хора от тази област и да търсим варианти. А когато сме в криза, времето е едно от нещата, които най-малко имаме – времето за проучване и времето за подготовка.

III. Направили сме първите две стъпки, но не сме в подходящо състояние, в което уверено да правим изборите си и преговорите за започване на нова работа – можем да го разпознаем по това, че или не реализираме промяната като отлагаме, търсим си външни причини, които да компенсират вътрешната неувереност. Или не успяваме да убедим никой работодател да ни даде шанс да опитаме с новата професия; или, ако започнем някаква работа – правим твърде големи за нас компромиси в условията само и само, за да започнем нещо. Обикновено, за да направим успешни избори и да вземем подходящи решения, имаме нужда от спокойствие и самоувереност. Но и двете са в дефицит, когато сме в криза.

Можем да разгледаме ситуацията и по-образно. Представете си пороен дъжд, а вие сте установили, че покрива тече в стаята. В такава ситуация, е все едно дали слагате керемиди от същия вид и цвят, дали ги подреждате красиво, дали е приятно да се гледа покрива ви. Не, ни най-малко. Тогава мислим единствено и основно за това как най-бързо да спре протичането. За такава цел е приемливо и възможно е да сложим каквото и да било – парче ламарина, стъкло, счупени стари керемиди. Временно. А ако искаме да направим цялостен ремонт на покрива си – това вече е друга цел. За да я постигнем, ще изчакаме да спре да вали и да се почувстваме спокойни, за да оголим покрива си и да започнем пренареждането му.

С други думи – когато сте в криза, първо излезте от нея и “засвети ли слънцето”, едва тогава се замислете за смяна на професията.

Добре, а какво да правим, докато сме в криза, за да излезем от нея? В следващ пост ще разгледаме стъпките, които е добре да предприемем, за да излезем от криза и така да достигнем до момента, в който ще е по-подходящо да се направи смяна на професията.

До скоро!

P.S. Ето ги и изключенията за смяна на професията когато сте без работа (не ходите на работа). Най-общо, това са случаите, при които няма необходимост да започнете веднага да генерирате доходи от работа.

– Ако сте получили сериозно обезпечение, при прекратяването на последната работа – понякога сумата е достатъчна, за да ви осигури няколко месеца спокойно и неприбързано решение. В Кареа имаме такива примери за хора, които ползвайки това обезщетение, успяха да планират и реализират спокойно смяна на професията си и да направят плавно започване на новата реализация;

– Ако получавате обезщетение, докато не ходите временно на работа – например сте в отпуск по майчинство / бащинство или в дълъг болничен – и имате възможност (и кондицията) да ползвате част от времето за “работа върху себе си”;

– Ако имате достатъчно финансово обезпечение и можете да си позволите да сте без работа/доходи известен период (няколко месеца, половин година) – например, да имате подкрепата на семейството или приятели, да имате спестявания или пасивни източници (наеми, ренти).