Материал към сборник “Съвети за търсене на работа” по инициатива на портал “Аз мога”

Karea-blog-job-search-advises

В тази книга могат да се намерят много полезни съвети. Ще се опитам да се фокусирам върху неща, които не са разглеждани или са бегло засегнати в сборника дотук, и за които мога да говоря от опита си на кариерен консултант.

Искам е повече от Мога, Знам и Имам. Важно е да знаете какво искате, преди да започнете да търсите работа – това сигурно вече сте го чували. Често, обаче, понятията се смесват и за “Какво искам” се приема отговора на въпроса “Какво мога” или “Какво знам”, т.е. за какво имате диплома или какво сте работили до момента. Не е изключено всичко това да съвпада, но не винаги е така, затова се опитайте да отделите вашето “Какво искам” (харесвам, обичам, привлича ме) и се насочете към него.
Истинското желание дава сили за промяна и упорство за успех. Когато знаете какво искате, ще можете да определите какво да промените в себе си, за да го постигнете, и вероятно ще сте готови да положите усилия за това. Както казва и сър Кен Робинсън, повече ще постигнете с нещо, в което нямате големи умения (способности, знания), но харесвате, отколкото с нещо, в което се справяте добре, но изпитвате малко или никаква страст.

Вие създавате CV-то си. Ако нещо ви липсва, за да кандидатствате за това, което искате, помислете как да го набавите или компенсирате. Това обикновено изисква време, затова добра стратегия би било да го правите докато работите. Понякога спешно се налага да започнете работа – в този случай можете да се насочите към нещо, за което лесно биха ви наели (т.е. отговаряте към момента) и след това да започнете подготовката, за която се говори тук.

Направете се подходящ за това, което искате. Можете да потърсите и участвате в проекти, в които да упражнявате желаната роля; да се присъедините към подходящи кампании; да извършвате доброволен труд към фондации; да записвате курсове, да четете литература, да получите допълнително образование; да направите своя страница, където да събирате и споделяте знанията си от желаната от вас област/професия; да се свържете с хора, които са се реализирали добре в дадената област и да получите от тях напътствия как да се подготвите и навлезете в професията. Искате ли още идеи?

Посветете се цялостно и без страх на избора си. Често несигурността може да пречи несъзнателно на реализацията – става въпрос за съмнението, че изборът след време може да не ви харесва и да откриете, че искате нещо друго. Човекът е динамична система – променя се, развива се, открива нови интереси, а понякога се заблуждава, че харесва нещо и едва след като опита, открива разликата. Не се страхувайте да се посветите на своя избор, само защото след време може да поискате нещо друго. Такова едно притеснение би попречило да се потопите в дадена професия и да й се отдадете, което е едно от важните условия за успех в реализацията. Можете да приемете, че когато поискате нещо друго, ще му се отдадете със същото желание и страст. Така отново ще успеете.

Познавайте нуждите си. Това също е част от отговора на въпроса “Какво искам”, но в аспект на “Какво е важно за мен като условия и възможности” (условия на работа, среда, фирмена култура, възможности за развитие и т.н.). Когато се срещнете с работодателя, следва вече да знаете кое е желано от вас, за да можете да прецените дали дадената позиция, с нейните условия и работодател, е за вас или не. Познаването на нуждите ви, обаче, не е еднократен процес – при някои обстоятелства част от тях могат се променят, затова е важно преди да кандидатствате, да уточните какво наистина ви е важно към дадения момент.

Поддържайте самоувереността си. Успехът е определящ за самоувереността ни, затова е много важно какво приемате за успех. Често се смята, че единствено, ако се стигне до предложение за работа ще означава, че интервюто е било успешно. Всъщност, за успех можете да приемате и всички онези случаи, при които не е започната работа при неподходящ за вас работодател или такъв, за който вие не сте подходящи. Целта на интервюто е двете страни да се опознаят правилно, за да вземат решение дали са подходящи една за друга.

Същото важи и за документите за кандидатстване – липсата на покана за интервю може да означава, че работодателят не ви разпознава като негов служител. Едва ли искате да си губите времето и надеждите в срещи, които ще завършат с отказ. За успешно CV може да се приеме това, което подсказва по най-добрия начин защо смятате, че сте подходящ за позицията, за която кандидатствате – останалото е решение на работодателя.

Често при продължителни отговори “не” или липса на покани за интервю, се появяват съмнения в това доколко подходящо се изготвя CV-то или дали добре се представяте по време на интервю. Можете да поискате обратна връзка от самия работодател, от приятели, от кариерен консултант, от агенциите по подбор и при нужда да направите промени.

Мислете печеля-печелиш. Работодателят не е враг, с когото воюваме. Той (представителят на организацията) е човек, който иска да се реши някакъв проблем на организацията и е готов да плати определена цена, за да наеме човек, който да го разреши. Можем да се опитаме да разберем какво се иска и дали ние ще успеем да решим този проблем. Ако не можем , по-добре да оставим това за някой друг, а ако можем – да се опитаме да го обясним по време на интервюто. Помнете, че за работодателя не е толкова важно това, което сте били и сте правили преди, а това, което в бъдеще може да се очаква от вас – това следва и да е посоката на вашето представяне.

Разберете стоящия отсреща. Отговарящият за намирането на нови хора е в повечето случаи също човек като вас, който е нает на работа. Добре е да се отнасяте към него като към бъдещ колега / съекипник – с разбиране, готовност за съдействие, максимално улеснение. Представете си само какво се иска от него при една кампания за подбор: да изчете много CV-та; да отсее тези, за които след това няма да го обвиняват, че губи времето на мениджърите с хора, които не са за тази позиция; да организира и води интервюта, на които да открие правилния човек, който няма скоро след започването да се наложи да бъде уволнен или той самия да напусне. Всяка нова кампания, обучение и въвеждане струват допълнително разходи, губят време на хората, заети с подбора, а също някой междувременно следва да върши / компенсира работата на свободната позиция. Може би разбирате вече, че никак не е леко и на отсрещната страна.

В заключение, ще завърша с това, с което започнах – важно е да знаете какво искате. Ако все още нямате отговор на този въпрос, заслужава си да посветите време и усилия, за да го откриете. Можете да опитате сами, да ползвате съвети от интернет или от подходящи книги, да се обърнете към кариерен консултант, или да ползвате помощта на приятели. Който и начин да изберете, важното е да имате своя отговор, преди да започнете да търсите работа (първа или поредна). “Няма попътен вятър за моряка, който не знае къде отива”.

Успех и смело напред!

споделете тази публикация
Share