Как по-успешно да търсим подходящата професия

Karea-blog-succuessfull-job-searchКогато в Кареа започваме проект за търсене на подходяща професия, съветваме хората да останат на настоящата си работа, докато завършим проекта, а по възможност – и докато се подготвят за новата професия. Но не винаги е така, защото хората обикновено ни търсят в последния момент – когато не могат да издържат повече или когато вече са ги отстранили от работа.

Ако и при вас е така – по-добре започнете от заглавията – Защо да не сменяте професията си, когато сте без работа или в криза и Как да разпознаем работата, с която бързо ще излезем от криза.

А ако не сте в криза, или вече сте излезли от нея, можете да продължите с този пост, в който ще се фокусираме върху това какво можем да правим, за да търсим и открием подходящата професия (докато работим) без външна помощ, т.е. сами.

За да подсигурите успеха на търсенето, когато действате самостоятелно, е добре не само да следвате някакви стъпки по самото търсене, но и да се грижите това да се случва системно и стабилно – с други думи, вие е добре да управлявате собствения проект за търсене на подходяща професия, освен че ще бъдете този, който извършва търсенето.

Щом търсим самостоятелно, ние сами ще изпълняваме двете роли:
1. консултант на проекта – това е ролята на този, който структурира информацията, планира задачите, организира и следи извършването им, т.е. управлява и се грижи за самия проект “Търсене на подходяща работа”;
2. извършител на проекта – ролята на този, който извършва самите действия по търсенето на подходящата професия – наблюдава себе си, информира се за професии и възможности, прави избори.

И двете роли са еднакво важни – без първата, ще останем на ниво планиране, без никакви последващи действия, които да ни осигурят желания резултат, а без втората, има опасността да се “изгубим” в отделните действия и отново да не достигнем до окончателния резултат. Затова поетапно ще разгледаме и двете роли и какво можете да правите, за да сте по-успешни при извършването им.

Нека започнем с насоки към ролята ви на консултант на проекта (бел. СМ: ако имате опит в управлението на проекти, следващите съвети вероятно ще ви се сторят до болка познати – можете да преминете директно към поста със стъпките, с които може да се осъществи самото търсене на подходяща професия):

1. Отделете действията по двете роли в различно време – това ще ви помогне да не сливате самите роли или да не забравите някоя от ролите, които са еднакво важни и необходими, за да се случи проекта ви.

2. Създайте и поддържайте план със задачите – въведете стъпките, които следва да се извършват и към всяка стъпка добавяйте текущи задачи. (какви конкретно да са стъпките и възможните действия ще говорим допълнително в отделен пост).

3. Организирайте събраната информация – Ако работите онлайн, създайте си файл с плана и папка за всички материали и допълнителни документи, които ще генерирате във връзка с проекта. И, ако можете, сложете си папката или линк към нея на своя десктоп – така дори самата папка ще напомня за проекта ви.

4. Водете дневник или друга форма на отразяване на събраната информация, размишленията и изводите ви. Не оставяйте всичко в главата си, защото така трудно ще “излезете от гората” и ще успеете да видите очертаващите се тенденции. Можете да изписвате информацията, сякаш я споделяте на трето лице или да пишете, сякаш вие говорите за трето лице (а не за себе си) – това допълнително ще ви помогне да се погледнете отстрани и да сте по-обективни.

5. За всяка задача си поставяйте срок – дори да го променяте след това, защото не е бил реалистичен, по-добре е да го има. Срокът превръща намерението в задача. Иначе оставаме в света на мечтите и добрите пожелания.

6. Поддържайте седмичен фокус върху проекта – не оставяйте седмица, в която да нямате задача, свързана с проекта – дори по-малка да е тя. Целта е да имате постоянна доминанта върху проекта, защото рискът да се “увлечете” от ежедневието, задачите и събитията, е голямо. Това важи с още по-голяма сила когато говорим за проект, който водите сами и няма с кого да го обсъждате.

7. Въведете регулярност, която сама ще изисква работа по някоя от ролите – например да си знаете, че всеки вторник след работа отделяте по един час да планирате проекта, а всяка събота преди обяд – по два часа, за да извършвате задачи по проекта. Това “фиксиране” има две предимства – ще ви осигурява “прозорец” от време, който принципно не съществува и ако не го “браните” от другите си задачи, няма да го има. Второ, дори и да не се сещате какво в момента имате да правите, като настъпи деня и часа, ще отворите материалите си и ще решите.

8. Четете – съберете си статии и книги, отнасящи се до търсенето на подходящата професия и включете четенето като част от задачите по проекта ви. Важно е да го правите, защото може да разпознаете себе си в някой от примерите, които се дават и да се натъкнете на интересни идеи за професии или за това как да търсите такива. Дори и да не се случи нещо такова, ще получавате доза мотивация за продължаване и завършване на проекта ви. Също така, когато четем нещо, ние общуваме с този, който е написал текста. Това е почти като да имате съветник и партньор във вашия личен проект.

9. Включете някого, на когото да разказвате за проекта като цяло – как тече, как го водите, какви пречки ви възникват – това може да е всеки близък човек, който е готов да ви изслушва, а понякога да дава обратна връзка как му изглежда ситуацията отстрани или да ви навежда на нови идеи.

10. Избирайте си добре събеседниците – Разбира се, не всички “събеседници” са еднакви – избирайте си такива, които ви вдъхновяват и ви създават чувството, че всичко е лесно и просто, а не такива, които ви потискат и ви карат да се чувствате, че всичко е сложно и труднопостижимо. Това важи за избора и на авторите, чиито материали да четете и на хората, с които споделяте за проекта си.

11. Внимавайте с чувството за вина – това е един удобен пристан, но и голям капан, който може да ви попречи да реализирате проекта си. Ако по някаква причина се наложи да отмените задача или да не работите цяла седмица, месец или дори повече за него, се опитайте да избегнете мислите на съжаление и самообвинение. Тези мисли може да ви се струват справедливи – нещо като “наказание” за неизпълнението. Всъщност те ни насочват несъзнателно към миналото – това, което е можело да се случи, вместо да се фокусираме напред към първата възможност отново да започнем да действаме по проекта. Затова…

12. Препланирайте, при нужда – ако ви се наложи прекъсване, поемете дъх и препланирайте, а ако не знаете от кога ще можете да започнете пак, планирайте момента, в който да сте наясно и да направите своето препланиране. Без лоши чувства към себе си, другите, съдбата, живота и въобще. Просто продължете напред. Нали знаете как се изяжда цял слон? – хапка по хапка.

До скоро!

P.S. Всичките тези съвети важат и за извършването на подготовката за избраната подходяща професия, но като стигнем до този етап, ще ви ги напомня.

Оставям ви с размислите за това дали и как бихте могли да управлявате своя проект по търсене на подходящата професия, а аз ще продължа да пиша за конкретните задачи, които следва да включва един такъв проект, за да ги споделя в следващия пост.