Въпросите към Кареа през януари 2015

Karea-blog-questions-answears-012015

Започва нова подсекция в блога ни отразяваща ваши въпроси към нас. В нея ще се постарая да коментирам и давам допълнителни отговори на въпросите, с които сте се обръщали към нас в Кареа и към блога ни през дадения период.

И така, по какви въпроси се обръщахте към нас през Януари 2015 г.

Професии, смяна на професия – Тук, както обикновено, има активност и през този месец. Отново присъства въпросът “Как да разберем коя професия е за нас?“. В блога сме добре подготвени с отговори по този въпрос – това все пак е в основата на кариерното консултиране и експертност – като се започне от категорията Избор на професия и конкретно постовете: “Как да изберем професия?”; “Какво е важно да разберем за себе си при избор на професия и реализация?” и “Защо да се обърнем към кариерен консултант?” През февруари смятам да напиша по-подробен пост и по темата “Какво да разберем за себе си, за да изберем подходяща професия”.

Темата със самопознанието е много ключова при нуждата да решим дали една професия е подходяща за нас. През януари имах повод да говоря с наш клиент по-подробно за това “Как да се научим да се самопознаваме и може ли някой друг да ни определи какви сме?”, затова реших да публикувам и пост по темата – Как да разбера “Кой съм аз?”.

Потърсиха ни също с въпрос по темата “Професия и призвание” – в блога има подходяща поредица с една от любимите ми теми – Личната мисия.

Имаше запитване за това Как да ориентираме децата си? – неотдавна писах пост по темата – “Професионалното ориентиране на ученици – как да го подпомогнат родителите?” като продължение на по-предишни размисли “Професионално ориентиране за ученици – задача с много неизвестни“.

Хюман дизайн – Отново имаше много запитвания са свързани с темата Хюман дизайн. Надявам се, че поста “Хюман дизайн и връзката с избор на реализация” е бил достатъчно полезен и ориентиращ. През този месец ми писа една дама, истински Манифестор, което много ме развълнува, защото не бях контактувала досега с Манифестори. От нея получих добра обратна връзка за поста. През февруари смятам да напиша втора част от темата за връзката между профила ни в Хюман дизайн и избора на професия.

Работа, кандидатстване – тук активността е по-слаба. Имаше общо запитване за кандидатсването – за него се надявам, че категорията Търсене на работа е била полезна. Получих и по-конкретен въпрос “Как да се справя с отказ за повишение?”. В блога има пост по темата “Как да поискаме повишение?”, в който се обсъжда ситуацията, при която не приемат молбата ни и се дават напътствия какво да се предприеме и как да се подготвим преди следващо искане за повишение.

Личностно развитие – по тази тема обикновено има по-голяма активност. През януари правилото се потвърди. Въпросите се отнасяха до: Промяна на убежденията (“Убежденията за личността ни – как да ги променяме?”); Автомотивация (“Какво обикновено ни задейства?” и други постове от категорията Мотивация и автомотивация); Какво означава СМАРТ? (“Как да превърнем мечтите си в цели?”).

Имаше и въпроси, които в контекста на Кареа и кариерното консултиране не бихме могли да сме от полза. Надявам се, че хората са намерили своите отговори.

Ще завърша с информация за най-четените постове през Януари 2015 година:
Хюман дизайн и връзката с избор на реализация
Как медитацията помага при избор на професия
категорията Избор на професия

Желая Ви успешен месец на опиянените от любов и други средства!